Више од 317.000 лица на тзв. Јаковљевом путу

Више од 317.000 лица на тзв. Јаковљевом путу
Више од 317.000 лица на тзв. Јаковљевом путу
Више од 317.000 лица на тзв. Јаковљевом путу
Више од 317.000 лица на тзв. Јаковљевом путу

Традиционална годишња литија у Шпанији којом се преваљује Јаковљев пут ове године је забележила рекорд по броју учесника. До краја новембра пријавило се више од 317.000 учесника који су посетили гроб Светог апостола Јакова у Сантијагу де Компостели. До краја децембра број учесника могао би се попети на 330.000.

Јаковљев пут (Camino de Santiago) прославља 25. јул као на празник овог Светог Апостола, али обично недељом. Највише учесника има у августу кад дневно на пут крене и 3000 људи. Услов да се добије поклоничка повеља јесте да се превали барем последњих 100 километара до Сантијага пешке или последњих 200 километара бициклом. Поклоници који иду на овај пут имају могућност да се одморе и преноће у манастирима и манастирским коначиштима дуж пута. Да би добили поклоничку повељу поклоници морају да покажу свој поклонички пасош (Credencial del Peregrino ) који ће бити доказ да сте пешачили најмање 100 километара. Пасош се може набавити на почетку пута и може се купити било где у црквама, продавницама и другим местима дуж Јаковљевог пута. Може се набавити и у локалној испостави Друштва Светог Јакова.

Ако се започне пут (Camino) у шпанској Галицији, поклонику ће бити потребно минимум да се залепи две маркице дневно у црквама, локалним градским већницама или другим градским институцијама на Јаковљевом путу (то важи само за задњих 100 километара).

Шпанска поштанска компанија Correos има специјалне Camino марке које су доступне поклоницима у многим поштама дуж Јаковљевог пута.

Ако се започне пут ван Галиције, биће потребна само једна маркица дневно. А када се поклоник на крају стигне у Сантијаго де Компостелу, мора да покаже свој поклонички пасош у Одељењу за поклонике да би се пријавио за своју Поклоничку повељу. Ако жели да присуствује поклоничкој миси у катедрали, поклоник мора да поседује поклоничку повељу.

Извор: Катпрес; caminoways.com (са немачког и енглеског Инфо служба СПЦ)