Више украјинских цркава опљачкано у првим недељама 2018. године него током претходне пола године

Према статистици коју је предочио секретар Кијевске епархије за град Кијев Украјинске православне Цркве протојереј Виктор Ивашук, више цркава канонске Украјинске Цркве опљачкано је у првим недељама 2018. године него у претходне пола године.

У цркви Рождества Пресвете Богородице непознати нападач је поломио рамове двеју кутија за иконе и украо накит који су верници приложили из захвалности Богу. Неколико дана раније, пре празника Обрезања Господњег, украдени су прилози из цркве Казанске иконе Пресвете Богородице у Националном истраживачком центру за нуклеарну медицину Националне академије медицинских наука Украјине. Лопови су украли црквене утвари и радијаторе.

Коментаришући више пљачки престоничких цркава, отац Виктор је изјавио да је у претходној години било 6 или 7 пљачки у престоници, док је од почетка 2018. године било 3 пљачке.

У ноћи између 9. и 10. јануара Покровска црква у Черноморску у Епархији Одесе опљачкана је и оскврнављена. Епархијска служба за штампу изјавила је да ниједан од 19 случајева из претходне године није разрешен.

Извор: Украјинска Православна Црква (са енглеског Информативна служба СПЦ)