Вишеград - од давнина до 1918.

Издавачка кућа Митрополије дабробосанске „Дабар“, у сарадњи са Српским соколским друштвом „Соко“ из Добруна, издала је монографију „Вишеград - од давнина до 1918.“, аутора Александра Савића из Вишеграда.

Након капиталног фототипског издања сарајевског преписа Законоправила Светог Саве, ИК „Дабар“ читаоцима доноси још једну значајну књигу која обухвата најзначајније периоде у изузетно бурној историји Вишеграда.

Аутор је у ову монографију уврстио и мање познате догађаје који су, на неки начин, били у сјени научног интересовања, јер су се многи водили изузетном литературом Иве Андрића о Вишеграду, занемарујући и друге, важне изворе.

„Уз све уважавање Андрићевих вишеградских тема, може се рећи да је изостало пуно слика значајне историје овога града и његове ближе околине. Посебно недостају студије етнографског и географског садржаја,“ написао је Савић у предговору ове монографије, која освјетљава и ту област, уз осврт на менталне, психичке и духовне ретроспективе Вишеграђана и њихових најближих сусједа.

Монографија обрађује историју Вишеграда од десетог вијека, када није имао овакав назив, период српске и босанске државе, као и Херцеговине, затим период под Турском влашћу, Аустроугарски период и завршава Првим свјетским ратом, док је посебно обрађен период вишеградског Старог Влаха, као и Андрићево вријеме у Вишеграду.

Промоција монографије најављена је за 15. април 2014. године, у Градској галерији у Вишеграду.

Извор: Митрополија дабробосанска