Виши образовни курсеви у Централноазијској митрополији

Виши образовни курсеви у Централноазијској митрополији
Виши образовни курсеви у Централноазијској митрополији
Виши образовни курсеви у Централноазијској митрополији
Виши образовни курсеви у Централноазијској митрополији

Виши образовни  курсеви за јерархе и свештенослужитеље Централноазијске митрополије Руске Православне Цркве завршени су 12. јануара 2014. године. Са благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, ове течајеве је организовао Богословски институт светих Ћирила и Методија за постдипломске студије у сарадњи са Митрополијом централноазијског региона.

Ујутру, 12. jануара, Божанска Литургија је одслужена у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Ташкенту. Митрополит ташкентски и узбекистански Викентије, настојатељ Митрополије централноазијског региона, служио је Литургију уз саслужење Митрополита волоколамског Илариона, председника Оделења за спољне црквене односе Московске Патријаршије и ректора Богословског института за постдипломске студије; затим, Епископ бишкечки и киргизански Теодосије; Епископ душанбејски и таџикистански, као  и свештенство Централноазијске митрополије. После Литургије, учесници  су добили сертификате о одслушаним вишим курсевима Богословског института за постдипломске студије светих Ћирила и Методија. Церемонија је уприличена у Богословији у Ташкенту.

Предавачи су били истакнути професори руских  богословских школа, као и државних универзитета. Курсеви су пружили студентима знања о широком спектру тема: о међуправославним, међуконфесионалним и међурелигијским односима Руске Православне Цркве, о правном статусу епархија Московске Патријаршије у Узбекистану, о социјалној служби Цркве, о  катихизацији, о успостављању почетног нивоа духовног образовања, као и о рехабилитацији жртава тоталитарних секти и квази-религијских покрета.

Током своје посете Узбекистану Митрополит Иларион је посетио Самарканд, где је са Митрополитом Викентијем служио Божанску Литургију у цркви Светог Алексија, Митрополита московског.

Увече 10. jануара, Државни конзерваториј Узбекистана извео је „Божићни ораторијум“ који је компоновао Митрополит Иларион. Запажено је присуство високог представника Одбора по верским питањима при Влади Републике Узбекистана, као и лица из дипломатског кора.

Извор: mospat.ru