Високи гост из Англиканске цркве посетио Српску Патријаршију

Његово Преосвештенство Eпископ хвостански Г. Атанасије примио је данас у Двору Српске Патријаршије у Београду Његову Еминенцију Епископа Англиканске цркве за Европу господина Давида Хамида.

Његово Преосвештенстгво Епископ Г. Атанасије је најпре, у име Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла, као и у име Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, пожелео добродошлицу госту из Енглеске. Епископ Давид одговорио је захвалношћу преневши поздраве Архиепископа кентерберијског Рована Вилијамса.

Епископ Давид се налази у првој званичној посети Србији и тим поводом је изразио жељу да се ближе упозна са ситуацијом и питањима која се тичу међусобних односа двеју Цркава, питања Косова и Метохије, као и односа Цркве и државе. У срдачном разговору, Преосвећени Владика Атанасије је упознао Епископа Давида са чињеницама које говоре о веома тешком стању преосталог српског живља на Косову и Метохији као и о његовом континуираном страдању.

Епископ Давид је дао своје уверење да ће изнете чињенице пренети својој јавности. Он је изразио мишљење да би тела свих хришћанских Цркава требала да подигну свој глас у циљу заштите људских права Срба на Косову и Метохији и очувања српских цркава, манастира и културно-историјских споменика.

Преосвећени Владика Атанасије уручио је госту из Енглесеке Меморандум СПЦ о Косову и Метохији, монографију Мартовски погром 2004, као и књигу Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији.

Уз захвалност са срдачан пријем, Епископ Давид је обећао свестрану сарадњу и помоћ српском народу и Цркви.