Високо признање Израела Епископу славонском Јовану

На пријему уприличеном 23. априла у хотелу ”Метропол” у Београду поводом шездесет и седам година независности, амбасадор Државе Израел у Републици Србији Његова екселенција Јосеф Леви уручио је високо признање Епископу пакрачко-славонском г. Јовану (Ћулибрку)

-Епископ, историчар, падобранац, врстан познавалац хебрејског језика. Недавно, епископ Јован именован је и за председника Комисије за меморијални комплекс Старо Сајмиште. Предано посвећен образовању и чувању успомене на холокауст, својим бројним достигнућима, епископ Јован представља симбол посебне везе која спаја Србе, Јевреје и Израелце, речено је у образложењу повеље уручене владици Јовану.

Владика Јован провео је осам година у Израелу и Јерусалимској Патријаршији на постдипломским студијама на Јеврејском универзитету у Јерусалиму и радећи у Спомен установи хероја и жртава холокауста Јад Вашем, и развио многоструке пријатељске везе у Светој земљи. На Велику суботу ове године, по благослову Патријарха српског, управо је Епископ славонски по први пут у име наше помесне Цркве присуствовао чину Благодатног огња и донео га из Јерусалима Српској Цркви.

Пријему који је амбасада Државе Израел приредила поводом Дана независности присуствовали су и Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског, и ђакон Александар Секулић из кабинета Његове Светости.