Византија – светско царство уметности

(Effenberger, Arne / Asutay-Effenberger, Neslihan Byzanz: WELTREICH DER KUNST, München 2017)

Визнатијско царство је захватало у извесним епохама историје целокупни средоземни басен из кога је његова култура зрачила целокупном Европом. Ни у чему није Византија развила свој већи сјај до у уметности. Ова богато илустрована књига коју су припремили Арне Ефенберг и Неслихан Асутај-Ефенберг, а чије је ово прво немачко језичко издање целокупне византијске уметности која је деценијама била дезидерат. Ова књига на импресиван начин осветљава историју овог славног царства, које се без уметности готово не може замислити.

Другачије но ми данас, Византинци нису на своје слике и грађевине гледали само као на лепу опсену. Уметност је била део њиховог политичког живота на коју је гледано очима вере: у небеса уздигнуте мозаике, иконе које су зрачиле личном близином и црквене просторијемкоје су омогућавале чулно-мистичне доживљаје. Аутори представљају ликовни језик Византије, који за ”западну” уметност имају своје корене у римској антици. 

Приређивачи нам излажу у којој је мери витзантијска уметност утицала на Европу и како је она реаговала на политичке догађаје, религиозне, културне преломе и како се у својој дуже од хиљадугодишње историје развила вишеслојност која и данас изазива чуђење и дивљење. Ова луксузна монографија развија грандиозну панораму задуго једну од најзначајнијих култура средњега века. Отуда овој књизи желимо најкраћи пут до српских читалаца. 

протопрезвитер-ставрофор Зоран Андрић (Минхен)