Вјери у сретање

Још једном нас је обрадовао успјех Никшићанина Жељка Шапурића, фотографа који последњих година, са великом енергијом и љубављу преноси и овјековјечује тренутке живота наше Цркве. Његов рад „Вјери у сретање" освојио је другу награду на Међународној изложби фотографија „Православље на интернету"

На недавно завршеном конкурсу за изложбу, коју организује Друштво „Беофото" из Беочина, Шапурић је учествовао са више фотографија, а награђени рад „Вјери у сретање" настао је приликом прослављања храмовне славе у мјесту Озринићи код Никшића.

Ова награда добија на значају, ако се имају у виду подаци о броју учесника Међународне изложбе „Православље на интернету". Наиме, на конкурс је пристигло је 209 фотографија, од стране 48 аутора из 9 земаља са три континента, а жири је изабрао 131 фотографију свих учесника овогодишње изложбе. Једини услов за стицање права учешћа на овом конкурсу јесте да су аутори претходно морали објавити фотографију на сајту Ортфотонет.

Одлуку о награђенима донио је стручни жири Фото кино и видео савеза Војводине, на чијем челу је предсједник Душан Живкић. Уз нашег суграђанина Жељка Шапурића, награђени су и појединачни радови аутора: Владимира Круглова из Русије, који је освојио прво мјесто , а трећенаграђени је Слободан Симић из Србије. Награде за колекцију фотографија припале су: Владимиру Неелову из Русије, Владимиру Поповићу и Тањици Перовић из Србије.

Шапурић редовно излаже на поменутом сајту, који ове године обиљежава петогодишњицу постојања. До сада је на овом веб-сајту регистровано око 3.300 корисника, а објављено је близу 39 хиљада фотографија православног садржаја. Ортфотонет је у међувремену нарастао до међународних размјера - постао је највећа веб галерија фотографија представљајући Православно Хришћанство свих Православних Цркава у 170 земаља са свих страна свијета. Свакодневно овај сајт посјети у просјеку 1300 људи. Шапурићев награђени рад «Вјери у сретање» био је потом изложен на Међународној изложби фотографија «Православље на интернету», заједно са фотографијама осталих аутора из Русије, Бјелорусије, Грчке, Кипра, Канаде, Пољске, Румуније, Бугарске, Чешке, Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. Изложба се одржава четврти пут, уприличена је средином новембра у беочинском Дому културе, а поводом прослављања Светог Варнаве хвостанског и беочинског, чије мошти почивају у манастиру Беочин.

Још неколико ријечи о награђеном аутору. Шапурић је до сада имао пет самосталних изложби, а никшићка публика недавно је могла да види његову самосталну изложбу „Непролазна љепота православља", чију поставку су чинили радови, које он последњих година биљежи, с благословом наших надлежних Архијереја. „Мотив за његов рад није неки статичан призор, већ сам живот као динамика и постојање", могли смо чути том приликом од оца Слободана Јокића. „То се најбоље види на бројним експонатима, на којима су приказани ликови монаха и монахиња, свештеника, дјеце са иконама, цркве, призори са литија и служби, што и јесте саставни дио живота наше Цркве. Благословима Митрополита Г. Амфилохија и Преосвећених Владика Г. Јоаникија и Г. Јована Жељко Шапурић последњих година овјековјечује тренутке живота у Цркви, а о енергији и љубави са којом то ради говори података да од око 250 хиљада фотографија, колико их има у његовој архиви, 20 хиљада је везано за црвени живот." Велики изазов и инспирација за овог умјетника био је спровод земних остатака Његове Светости Патријарха спрског Г. Павла улицама Београда, од Саборне цркве до храма Светог Саве на Врачару, о чему свједоче фотографије постављене на сајту Ортфотонет.
Жељко Шапурић је учесник и на десетине колективних представљања локалног и међународног карактера, а крајем прошле године његова фотографија „Времеплов", која је настала приликом скидања старог сата са звоника никшићке Саборне црке, такође је освојила другу награду на Међународној изложби фотографија „Православље на интернету".

Извор: Епархија будимљанско-никшићка