Влада Србије наставља да помаже манастир Хиландар

Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић поручио је јуче током обиласка манастира Хиландар на Светој Гори да је то духовно здање једно од највећих богатстава српског народа, које не сме бити запостављено.

Премијер Дачић је, изражавајући задовољство због тога што борави у Хиландару на празник Светог Симеона, односно Стефана Немање, истакао да је циљ посете да се види оно што је у претходних десет година урађено на санирању последица катастрофалног пожара који се у овом манастиру догодио у марту 2004. године. Он је рекао да је Влада Србије од 2006. године, када је почела обнова Хиландара, у реконструкцију тог манастира уложила више од 10 милиона евра, што је довољно за извођење 50 одсто планираних радова.

Председник Владе је нагласио да ће брига о том изузетном споменику српске духовности бити настављена јер тај манастир представља једно од највећих богатстава за српски народ. Србија мора да чува своје културно наслеђе, историјску баштину и друге српске светиње као што су споменици на Косову и Метохији, споменици на Крфу и острву Виду, поновио је он. Дачић је истакао да културна баштина српског народа припада реду споменика од највећег значаја за светску културу, што потврђује и то што је Света Гора под заштитом Унеска.

Он је навео да је Управа Свете горе исказала и захвалност Министарству унутрашњих послова на помоћи при гашењу пожара који је у манастиру избио пре две године, уз подсећање на то да је том приликом било ангажовано 50 припадника ватрогасно-спасилачких јединица. Дачић је присуствовао и литургији након које је обишао манастир и разговарао са Свештеном управом – Протатом Свете Горе.

Извор: Влада Републике Србије