Владе Дивац у Аустралији

Владе Дивац у Аустралији
Владе Дивац у Аустралији
Владе Дивац у Аустралији
Владе Дивац у Аустралији

У недељу, 22. јануара 2012. године, своје путовање по Петом континенту почео је прослављени српски кошаркаш и велики хуманиста Владе Дивац. Владе Дивац дошао је у Аустралију као гост Митрополије аустралијско-новозеландске, а у својству оснивача и покровитеља Фондације Ана и Владе Дивац која се бави сакупљањем материјалних средстава за помоћ и пре свега решавање стамбеног питања за избегла и расељена лица у Србији.

Циљ ове хуманитарне фондације је смештај свих избеглица који се још увек налазе у колективним центрима у њихове сопствене куће и коначно гашење ових ценатара. Фондација је до сада сместила три стотине српских породица избеглих из разних крајева, а ово је први пут да су у посети српској дијаспори у Аустралији и Новом Зеланду.

Као што је и најављивано, Ана и Владе Дивац присуствовали су Светој Архијерејској Литургији у храму Светог Архиђакона Стефана у Рути Хилу, где су Преосвећеном Владики аустралијско-новозеландском Г. Иринеју саслуживали месни парох протојереј-ставрофор Србољуб Милетић, архијерејски намесник сиднејски протојереј-ставрофор Миодраг Перић и ђакони Немања Мрђеновић и Петар Мракић.

После Свете Литургије Владе и Ана Дивац придружили су се верницима уа трпезом љубави и ту и званично започели са човекољубивим активностима, представљајући своју фондацију. За време заједничког ручка већ је сакупљено око 9000 долара, од чега је по ко зна који пут чувена старина српске заједнице у Сиднеју, г. Панта Величковић, носилац ордена Светог Саве, дао већину новца.

Владе је посетио и пензионерско насеље Свети Симеон Мироточиви које се налази при овој парохији а затим се упутио у Српски центар Бонириг где је уприличен први велики програм сакупљања средстава за Фондацију.

У СЦ Бонириг су се већ од раног јутра одржавале утакмице у малом фудбалу и кошарци, а по доласку уважених гостију и меморијална сала "Дража Михаиловић" испуњена је до последњег места. Након обраћања Ане и Владе Дивца, као и Преосвећеног Владике Иринеја, приказана су и два кратка филма који су говорили о постигнућима и циљевима Фондације.

Након званичног дела окупљенима су се на сцени представиле и фолклорне групе Српског центра, као и Српске Народне Одбране и Црквене општине Кабрамата, а у паузама између наступа фоклорних група својим вештинама представили су се млади полазници каратеа, који тренирају у Бониригу.

Организатори су присутне обрадовали спортском опремом и другим ситницама, потписанима од стране Владе Дивца, а Наташа Тамбурић и Бошко Арамбашић су водили програм и аукцију. Владе Дивац је на крају дана уручио пехаре учесницима турнира у малом фудбалу и захвалнице свим учесницима кошаркашког турнира.

Посебна зхваланост за успешан хуманитарни дан у Бониригу исказана је породици Прлић која је у кратком року поново приложила чак десет хиљада долара за помоћ свом народу, а затим и свим члановима К.К. Ред Старс, К.К. Обилић, Ф.К. Београд, С.К. Ливерпул, Црквеној општини Кабрамата, Црквеној општини Блектаун, Црквеној општини Рути Хил, мисионарској парохији Ливерпул, Омладинској организацији Митрополије "СОЈА", Савезу Логораша Републике Српске, Српском Клубу Бонириг, Белим Орловима, омладинској секцији СК Бонириг, фотографу Радивоју Мачковићу, и наравно Хуманитарној фондацији Ана и Владе Дивац и Митрополији аустралијско-новозеландској СПЦ, као главним организаторима.

Да је овај дан заиста био успешан говори и податак да је сакупљено око четрдесет хиљада долара, који ће значајно помоћи да се још нека избегличка фамилија смести у пристојан простор. Владе Дивац већ сутра наставља са својим радом у Сиднеју а у петак, на Светог Саву долази у Канберу на прославу храмовне славе на Фареру, затим путује за Мелбурн, Илајн, Окланд,...

фотографије: Радивој Мачковић, Српски Глас

Више о Фондацији Ана и Владе Дивац прочитајте на сајту www.fondacijadivac.org

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска