Владичанска Литургија у Саборном храму у Ваљеву

Владичанска Литургија у Саборном храму у Ваљеву
Владичанска Литургија у Саборном храму у Ваљеву
Владичанска Литургија у Саборном храму у Ваљеву
Владичанска Литургија у Саборном храму у Ваљеву

На празник Сабора Светих Седамдесет апостола, 17/4. јануара Лета Господњег 2016., Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин служио је свету архијерејску Литургију у храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање свештенства и свештеномонаштва.

Када анђео Господњи благовести Пресветој Дјеви Марији да је одабрана да роди Сина Божјег, она беспоговорно, пословично смирена прихвата вољу Творца. И рађа се највећа Љубав – Господ Христос. Прослависмо недавно празник те чудесне тајне доласка Господа у земаљски свет. Пред нама су празници Крштења Спаситеља, Сабора Светог Јована Претече... Дочекајмо их, као и све дане нашег живота на земљи, у смирењу, побожном ћутању, које је красило Пречисту Дјеву Марију, беседио је владика Милутин.

-Пресвета Дјева Марија саслушала је речи анђела и дословно их прихватила. Није била као ми, када нам се нешто учини непознатим, да пита и празнослови. Најлепше је да када нам неко старији нешто каже узмемо то са смирењем, баш као Мати Божја... Ближе нам се празници Крстовдан, Богојављење и Јовањдан - празник Светог Јована Претече и Крститеља Господа Христа. Светог Јована, који је био више анђео, него човек. Пред њим би сви требало уста да затворимо. Био је кожа и кост телом, а духом је горео, позивајући нас на покајање, рекао је владика Милутин.

Указујући својој духовној деци на духовне странпутице овог света, ваљевски архијереј поручио је да каткад морамо „затворити очи“ пред светом, да не би своје биће од Бога удаљили. Родитељи би увек требало да имају на уму да својим примером васпитавају децу и стварају од њих боголика бића. Ту је и веронаука у вртићима и школама да им помогне у одгајању нових генерација хришћана. Ми Срби смо народ Светог Саве, Владике Николаја и Аве Јустина – нововремених пророка Божје речи. Грешни смо, али Господ је дошао и донео нам покајање. На нама је да се очистимо од сваке нечистоте, како би се Дух Свети уселио у нас. Како то да чинимо свети из рода нашег у аманет су нам предали, закључио је владика Милутин.

Извор: Епархија ваљевска