Владика Андреј на Чукарици

Владика Андреј на Чукарици
Владика Андреј на Чукарици
Владика Андреј на Чукарици
Владика Андреј на Чукарици

У петак, 9. марта 2012. године, Преосвећени Епископ ремезијански Г. Андреј, викар Патријарха Српског Г. Иринеја, служио је Литургију Пређеосвећених Дарова у храму Светог Великомученика Георгија на Чукарици. Преосвећеном су саслуживали протојереј-ставрофор Часлав Маринковић, протојереј Витомир Костић и ђакон Саво Топаловић. 

После Свете Литургије г. Милан Тлачинац, преседник Градске општине Чукарица, примио је у свом кабинету Владику Андреја, протојереја-ставрофора Славка Божића, старешину храма Светог Великомученика Георгија и протођакона др Дамјана Божића. Председник и Његово Преосвештенство разговарали су о наставку досадашње сарадње као и о могућностима даљег развитка блиских односа. 

Председник Тлачинац је изразио наду да ће сарадња бити настављена и обавестио Епископа Андреја о плану да ће се за наступајуће Васкршње празнике, по већ устаљеној традицији, одржати традиционална изложба најлепше осликаних Васкршњих јаја. Општина Чукарица, заједно са веоручитељима Архиепископије београдско-карловачке и храмом Светог Великомученика Георгија организује ову изложбу у холу Општине, а украшена дрвена јаја су креација и рад ученика основих и средњих школа. Сав приход од продатих експоната иде у хуманитарне сврхе. Председник је такође говорио и о Општинској слави Свете Тројице и литији која се већ годинама организује у сарадњи са братством храма Светог Георгија. 

Састанку су присуствовали општински правобранилац Татјана Грујић и сарадник у одељењу друштвених делатности Марко Поповић који су Епископа Андреја информисали о осталим активностима везаним за сарадњу Градске општине Чукарица са свим храмовима на Чукарици, као и о активом вероучитеља. На територији Општине Чукарица живи око 200.000 становника. 

Владика се захвалио на топлом пријему и изразио наду да присуствује и буде део свих активности при овој Градској општини. Такође је председнику Тлачинцу изнео своја запажања која су била веома импресивна о прослави овогодишњег Богојављења на Савском језеру. Између осталог Владика је рекао: ”Била ми је велика част и задовољство да будем са вама на централној прослави Богојављења на Савском језеру. Јако је лепо видети, а и служи за пример, како локална власт сарађује са нашом Црквом и подржава њен мисионарски рад.”

Председник општине је поделио са Владиком своје искуство као једног од организатора те манифестације и казао: ”Све заслуге припадају нашем старешини, оцу Славку, идејном зачетнику богојављенске прославе на Савском језеру који 11. година председава Одбором за организацију Богојављенске прославе.”

На крају разговора, Владика је рекао да је током скорашње посете Лондону, у више наврата причао о Богојављенској прослави на Савском језеру и у исто време пренео своје запажање о животу наших људи у дијаспори.  Из Градске општине Владика се упутио ка првом Православном обданишту при храму Светог Георгија где су га дочекала многобројна деца. 

Извор: www.hramsvgeorgija.org