Владика Андреј у Берну, Цириху, Лозани и Женеви

Владика Андреј у Берну, Цириху, Лозани и Женеви
Владика Андреј у Берну, Цириху, Лозани и Женеви
Владика Андреј у Берну, Цириху, Лозани и Женеви
Владика Андреј у Берну, Цириху, Лозани и Женеви

У недељу, 22. октобра 2017. године, у поподневним часовима, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, у пратњи протојереја-ставрофора Станка Марковића, архијерејског намесника за Швајцарску, састао се у Берну са свештеником др Мартином Хирцелом, високим представником за међуцрквене и међуверске односе Реформаторске цркве у Швајцарској.

У духу братске љубави, црквени великодостојници су разговарали о предстојећем сусрету свештенства архијерејског намесништва за Швајцарску и представника Реформаторске цркве. Научни скуп и састанак поводом реформације предвиђен је за 20. децембар 2017. године.

У вечерњим сатима, владика Андреј, у пратњи оца Станка, састао се у Цириху са старокатоличким бискупом др Харалд Рајном. Након састанка, епископ Андреј позвао је бискупа на заједничку вечеру. Током сусрета, великодостојници су разговарали о односима две Цркве и о унапређењу црквеног живота и могућности обостране помоћи.

У суботу, 21 октобра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ Андреј учинио је архипастирску посету парохији Света Три Јерарха у Лозани. По благослову Епископа, вечерњу службу служили су надлежни парох Богољуб Поповић и ђакон Иван Толић. За певницом су певали појци које је предводила професорка музике Нина Софронски. Поред одраслих, учешће су узели и млађи чланови српско-француске музичке школе.

После вечерње службе, Владика Андреј је поздравио вернике, истакавши да је срећан што може да испуни дато обећање и одржи предавање. Теме, са којима се верници увек срећу по доласку у Цркву, су смисао и значај Господњих празника. После предавања, уследио је срдачан разговор Епископа са парохијанима, који су искористили прилику да захвале свом архипастиру на сусрету и бризи за духовни живот српске заједнице у Лозани.

У недељу, 22. октобра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј посетио је Женеву и том приликом служио свету Литургију у храму Светог апостола Андреја Првозваног у Шансију. Саслуживали су надлежни парох Александар Ресимић и ђакон Иван Толић, док је певницу предводио новоосновани хор парохије женевске заједно са диригентом гђом Нином Софронски и подмладком из Женеве и Лозане.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска