Владика Андреј у посети Лондону

Владика Андреј у посети Лондону
Владика Андреј у посети Лондону
Владика Андреј у посети Лондону
Владика Андреј у посети Лондону

У недељу 23. по Духовима, на дан светог Аврамија Затворника и преподобномученице Анастасије Римљанке, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Андреј, викар Патријарха српског, служио је свету архијерејску литургију у храму Светог Саве у Лондону.

Његовом Преосвештенству су саслуживали: старешина храма протојереј-ставрофор Радомир Аћимовић, протојереј-стафрофор Милун Костић, протојереј Драган Лазић и протођакон Ђорђе Чекеревац, уз појање веома стручног храмовног хора.

При крају свете Литургије, владика Андреј се обратио многобројном верном народу пригодном проповеђу тумачећи јеванђелску причу о бесомучнима кроз призму савремених догађања у свету и историји. Имајући и сам лично искуство живота у расејању, Владика је нагласио јединство и духовну везу међу православним хришћанима у матици и расејању окупљених око своје Цркве, која не познаје географске границе и ствара једну у Христу сабрану духовну породицу. После свете литургије, Владика Андреј је сабраном народу пренео поздраве и очинске молитве Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја.

Иначе, Владика Андреј је, са благословом Епископа британско-скандинавског г. Доситеја, претходног дана на српском гробљу у Бруквуду обавио и шестомесечни помен добротворима храма Светог Саве у Лондону, покојним Зори Гајић и њеном супругу Живану Гајићу, који су, као и многи Срби емигранти, сахрањени далеко од своје отаџбине, а за живота остали одани својој Цркви и своме роду.

Српско гробље у Бруквуду је основано пре 25 година и припада храму Светог Саве у Лондону. На њему је, међу многим нашим емигрантима, сахрањен и Миодраг Пурковић, познати српски историчар и секретар Црквене општине у Лондону. Његов гроб је поред гроба проте Милоја Николића, познатог лондонског пароха, који је у многоме допринео организовању Лондонске парохије и руководио духовним животом у храму Светог Саве после Другог светског рата.

Велелепни храм Светог Саве освештао је у Лондону 1952. године свети владика Николај Жички и од тада представља средиште духовног живота Срба у Лондону.

протојереј Драган Лазић