Владика Артемије примио кључеве обновљеног Епископског двора у Призрену и обновљене цркве Светог Николе у Приштини

Дана 22. јуна у Призрену је извршена примопредаја обновљеног Владичанског двора, Призренске богословије и парохијског дома Св. Ђорђа. Кључеве обновљених објеката је, како преноси Радио КИМ из Чаглавице, примио Епископ рашко-призренски г. Артемије од Епископа нишког г. Иринеја, изасланика Светог Архијерејског Синода Српске православне цркве. Епископ Иринеј је, том приликом, истакао да је потпуно задовољан обновом. "Оно што је примљено и што је предато Владики Артемију то је урађено до перфекције и треба одати захвалност људима који су то урадили. Очекујемо да и остали објекти буду поправљени и обновљени а на цркви остаје да са Владиком Артемијем одлучи како даље. Ми очекујемо да се Владика Артемије врати у Призрен", рекао је Владика Иринеј у Призрену.

Том приликом, Преосвећени Епископ Иринеј је казао да је народ у Призрену, који их је данас дочекао, тражио и обнову црквеног живота. " Не видим разлога зашто се не би удовољило њиховој жељи и нашло начина да тамо буду, било монаси, било свештеници", рекао је Владика Иринеј.

"Владика је, оно што му је предато, званично потписао, јуче у Приштини а данас ће потписати у Дечанима. Понављам да је потребно што пре ставити у функцију објекте и обновити живот. Ситуација у самом Призрену је тужна, јер је остало двадесетак Срба, али је ово ипак прилика да се крене од почетка, да се крене са новим животом и веома је битно да ови црквени објекти заживе литургијским животом".

Велики Саборни храм Св. Ђорђа у Призрену, који се налази непосредно уз Владичански двор, потпуно је обновљен, тако да преостаје само да се поставе иконостас и црквени мобилијар. У Призрену је у оквиру процеса обнове рађено и на санацији цркава Св. Богородице Љевишке, Св. Николе (Тутићева црква), Св. Николе (Руновића) као и Св. Недеље, а УНЕСКО је већ издвојио новац за детаљну обнову храма Христа Спаса, чиме би се комплетирао процес обнове православних српских светиња у Призрену.

У недељу је, како преноси Радио КИМ из Чаглавице, Владика рашко-призренски г. Артемије примио у Приштини обновљену цркву Светог Николе и парохијски дом. Владики Артемију објекте је на употребу Епархији рашко-призренској, у име Светог Синода Српске православне цркве, уручио Епископ нишки Иринеј, који је истакао да "наша љубав према овој землли неће искључити да заједно са нама живе и они који су до сада овде живели, разуме се, само са добром вољом и добрим намерама". Епископ липљански Теодосије, који је у Приштину дошао у пратњи Владике Иринеја, казао је да ће сада верници моћи да долазе на молитву као и раније. "Обнова није ради обнове, обнова је да би ове цркве и даље служиле нашем народу, да људи овде долазе на молитву као и пре", казао је Владика Теодосије.

Срби из Приштине, као и расељени из овог града, радосно су нагласили жељу да се у цркви, која је до рушења 17. марта 2004. године била место њиховог окупљања, обнови богослужбени живот. Радмила Тодић из Приштине наглашава да је за њу данас посебан дан. "Прошле године стигле су прве иконе, а данас сви ми и наше Владике", рекла је Радмила. Председник Српског покрета обнове на Косову и Метохији Ранђел Нојкић је истакао да примопредаја кључева обновљене цркве Светог Николе представља духовну обнову свих који су остали да живе у Приштини. "Овај догађај представља духовну обнову за све Србе у Приштини, али и за оне који су из овог града протерани", казао је Нојкић.

Јуче је најављена примопредаја још девет објеката Српске православне цркве на Косову и Метохији.