Владика Атанасије освештао храм у Санском Мосту

Владика Атанасије освештао храм у Санском Мосту
Владика Атанасије освештао храм у Санском Мосту
Владика Атанасије освештао храм у Санском Мосту
Владика Атанасије освештао храм у Санском Мосту

Празник великих светитеља Андреја Критског и свештеномученика Саве Горњокарловачког 2016. године у историји Санског Моста, града на девет ријека, остаће уписан великим словима.

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије освештао је 17. јула 2016. године мученички храм Светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту. Многи су овај празнични дан у Санском Мосту упоредили са историјском посјетом Патријарха српског Павла 1994. године, када се сабрао велики број православних Срба у овај храм на молитву Богу.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Миладин Тешановић, Петар Миловац, Саво Јаноковић и Карађорђе Дерајић, као и јереј Невен Маринковић. Појањем су учествовали јереј Владимир Максимовић и студенти Богословског факултета и ученицима Богословије.

Након освећења храма и свете архијерејске Литургије, епископ Атанасије обратио се присутном вјерном народу пригодном бесједом, у којој је истакао: -Срећни смо и благословени што смо имали прилику да довршимо дјело које су наши преци већ давно започели. Ми смо привилеговани да допуњавамо и завршавом све оно свето што су људи започели прије нас... Наш задатак јесте да се састајемо у овом храму, јер храм кућа Божја у којој ћемо призивати милост Божју на ово мјесто и овај град, да људи живе у миру, да сарађују у свему доброме угледајући се на свога Творца.

Епископ је честитао свима који су имали прилику да учествују у уређењу и обнови храма.

Празнично славље увеличали су драги гости и представници вјерског и политичког живота Санског Моста, преставници Исламске заједнице, Католичке цркве, Центра за изградњу мира, привредници и многи угледних људи овог краја.

За трпезом љубави парох сански Јереј Ален Марић захвалио је свима који су се потрудили да овај дан прође у духу вјере и искрених вриједности. Након обраћања епископа Атанасисја уручене су грамате истакнутим поједницима и институцијама које су помогле у припреми овог светог чина. Посебну захвалност Епископ је одао куму овога храма и његовој породици, г. Жељку Топићу, за његову несебичну љубав према Цркви и свом родном граду. Затим су уручене грамате и захвалнице и осталим грађанима и институцијама који су својим несебичним залагањем допринјели да се овај обновљени храм стави у функцију малобројним православним Србима овог краја.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка