Владика Атанасије: Теодицеја у Књизи о Јову

Владика Атанасије: Теодицеја у Књизи о Јову
Владика Атанасије: Теодицеја у Књизи о Јову
Владика Атанасије: Теодицеја у Књизи о Јову
Владика Атанасије: Теодицеја у Књизи о Јову

Дана 18. маја 2016. године са почетком у 19,30 часова у амфитеатру Православног богословског факултета Универзитета у Београду, на позив Студентског парламента и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, Преосвећени Епископ умировљени херцеговачки г. Атанасије (Јевтић), професор-емеритус Православног богословског факултета Универзитета у Београду, одржао је на тему Теодицеја у Књизи о Јову.

Предавању су присуствовали Преосвећени Епископ западноамерички др Максим, декан протојереј-ставрофор проф. др Предраг Пузовић, продекан за наставу др Владан Таталовић и протојереј-ставрофор проф. др Димитрије Калезић.

У препуном амфитеатру, владика Атанасије, познат по својим високобогословским и надасве надахнутим речима, говорио је о старозаветном лику праведног Јова који упркос својој праведности и верности Богу, страда. Један од главних одлика софиолошке књижевности јесте да пружи читаоцима, верним људима поуку и утеху пред земаљским патњама и невољама које свакодневни живот доноси, нагласио је владика. Личност Јова није нека имагинарна фигура, настала у турбулентним временима јеврејске историје, него реална личност која је постојала, на шта упућују многе чињенице. Његов однос са Богом је однос који гаји сваки верујући човек – труди се да следи Божје заповести и угоди своме Творцу, али пре или касније пада у искушења, сналазе га невоље и он се жали Богу зашто Он то допушта. На често питање људи, који се и несвесно понекад нађу у улози праведног Јова – зашто праведник страда – владика је сликовито одговорио, послуживши се народном мудрошћу: „Злато се у огњу кали и проверава“, те исто тако и праведан човек бива провераван кроз искушења која Бог по своме скривеном промислу допушта и како то каже Јеванђелист: „Тако да се светли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима.“

Извор: bfspc.bg.ac.rs