Владика Атанасије у Санском Мосту

Владика Атанасије у Санском Мосту
Владика Атанасије у Санском Мосту
Владика Атанасије у Санском Мосту
Владика Атанасије у Санском Мосту

У Недјељу сетих отаца, Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије служио је свету Литургију у цркви Светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту. Саслуживали јереј Ален Марић, јереј Невен Маринковић и ђакон Никола Перковић.

Велика духовна радост била је за г. Драгана Давидовића, директора Секретеријата за вјере у Влади Републике Српске који је посјетио свој родни крај и град на Сани. Након свете литургије, у Парохијском дому домаћин је организовао дружење и ручак за присутне.

Владика Атнасије се захвалио г. Давидовићу на напорима које чини како би помогао нашем народу на овим просторима и нашој страдалној Епархији.
У својој бесједи Владика се захвали присутнима што су учествовали у молитви и поручи да остану у вјери и молитви, јер је молитва важно средство вјере и побожности. „ Даће Бог, да ће они који су се отуђили од Бога вратити вјери и молитви“ нагласио је Владика Атанасије.

Недавно основано Завичајно удружење Сањана „Грмеч“ је уочи божићних празника организовало уз помоћ Парохије санске скупљање хуманитарне помоћи за породице српских повратника на подручју општине Сански Мост.
Пакети са храном и хигијенским пакетима су уручени породицама које су слабијег имовинског стања и онима са више дјеце, а таквих је у некада многољудним селима подно Грмеча огроман број.

Српски повратнички живаљ на подручју Санског Моста мучно живи. Предузећа која су некада радила и запошљавала стотине људи у насељу Лушци Паланка и осталим мјестима подно Грмеча одавно не раде, а домаћинства, углавном старачка или са нејаком дјецом, преживљавају захваљујући пољопривреди. Недавно основано удружење. Сањана је одлучило да бар уочи новогодишњих и божићних празника помогне земљацима однијели су им оно што је најпотребније, пакете са храном, месо, брашно, уље и хигијенска средства.
Никад није било лако одрастати на Грмечу, поготово данас.

У Удружењу Сањана и Парохији санској на челу са свештеником Аленом Марићем најављују и нове активности са циљем помоћи локалном становништву санске регије. Уједно позивају све заинтересоване, који су родом из тог краја, да се укључе и дају свој допринос у сличним хуманитарним акцијама.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка