Владика банатски Никанор освештао цркву у Селуешу

У присуству парохијана и гостију на Клонији у Селеушу, Његово Преосвештенство Епископ банатски Г. Никанор освештао је српску православну цркву посвећену српским светитељима, 26. новембра, уз саслужење месног пароха Јована Веселиновића, свештеника сестринске Румунске Православне Цркве Петра Марана и још шесторице свештеника ове и суседних парохија.

Свечаном чину присуствовали су представници алибунарске локалне самоуправе на челу са председником општине Душаном Јовановићем. Под кровом ове богомоље освештан је дограђени и проширени храм, олтар, постављени иконостас, дарађени свети престо и унете мошти светитеља.
Ова црква сада постаје свети храм у коме ће месни свештеник обављати богослужења, а житељи места крстити се и венчавати.

У пригодној бесепи након читаног Свегог Јеванђеља Владика Никанор је истакао да се овај храм даје на употребу свима који овде буду долазипи, служили и Богу се молили. Владика је изразио захвалност појединицима, институцијама, донаторима и ктиторима који су помогли да овај храм данас лепо изгледа. 3а прегоран рад и залагање Владика Никанор је одликовао свештеника Јована Веселиновића највећим црквеним одликовањем, титулом протојереја-ставрофора и граматом му доделио право ношења напрсног крста.

Овом приликом, за испољени допринос Епископ банатски је уручио грамате Министарству вера, Скупштини општине Алибунар, представнику Црквене општине у Селеушу Мирославу Радану, Николи Бенину из Уљме и Душану Поповићу и Душку Војновићу из Селеуша.

У срдачном разговору са парохијанима на здравици испред светог храма Његово преосвештенство Епископ банатски је поздравио иницијативу да се на овој цркви догради торањ са пратећим орнаментима.

Извор: Вршачка кула