Владика Давид посетио Мојсињску Свету Гору

Владика Давид посетио Мојсињску Свету Гору

Дана 04. августа 2011. године, о празнику Свете великомученице Марине, обишао је један део светиња које сачињавају комплекс мојсињске Свете Горе.

Почетна дестинација била је црква Свете Тројице у Град Сталаћу. Владику је том приликом дочекао архијерејски намесник ћићевачки протопрезвитер Раде Богићевић, старешина храма Свете Тројице отац Горан Радивојевић са делом црквеног одбора као и господин Драган Чапкуновић председник Скупштине Оштине Ћићевац. У пратњи Епископа били су презвитер Драгић Илић и председник Црквене општине крушевачке господин Зоран Николић.

Након послужења испред храма Свете Тројице у црквеној порти кренуло се у обилазак мојсињских светиња.

Прва дестинација била је кула Тодора од Сталаћа. Онамо је господин Чапкуновић изложио у кратким цртама, концизно историјат самог места и његов значај за културно знамење ћићевачке општине.

Потом се кренуло пут села Стеванац у поход храму Светог Јована Крститеља. Храм који датира из XIV века, а постоје сведочанства да је подигнут на темељима који су још из древнијег X века. Храм је обновљен и владика је том приликом похвалио иницијативу оца Горана и његовиих сарадника на том делу подвига у љубави према поменутој светињи.

Пут смо наставили према храму Светог апостола и еванђелисте Марка који се налази на неких 2400 метара удесно од главног пута, на левој обали Јужне Мораве. Ово место је у свима нама побудило посебне емоције. Рушевине храма су уистину носиле и одисале исихастичким духом, освештан молитвом монаха Синаита који су у XIV и XV веку боравили на том месту. Надомак храма налази се и бунар у који су, по предању, Османлије бацили телеса неколико десетина монаха мученика.

Пошто је понешен утисцима са места које је обишао, владика је надахнуто исказао николике мисли о свему виђеном.

Кренули смо ка храму Светих Архангела Михаила и Гаврила који се налази у врху села Сталаћ. По предању храм датира од XI до XIII века, обновљен 1990. године. На томе месту господин Чапкуновић је говорио о манифестацијама које се ту одржавају. Једна од њих је Сабор "Под крилима Архангела", пропраћен ликовном колонијом и многим другим садржајима.

Мештани су том приликом уприличили пригодан дочек и ручак. Потом је Владика изрази жељу да се обрати сабраној деци и народу, где је у беседи истакао паралелу народа са његове родне Метохије и народа који је од Господа добио за паству.

Поделивши благослове владика се поздравио и најсрдачније захвалио на свему, наставивши пут ка Крушевцу.

Извор: Епархија крушевачка