Владика Димитрије: Борећи се против овог закона, градимо боље друштво

Владика Димитрије: Борећи се против овог закона, градимо боље друштво
Владика Димитрије: Борећи се против овог закона, градимо боље друштво
Владика Димитрије: Борећи се против овог закона, градимо боље друштво
Владика Димитрије: Борећи се против овог закона, градимо боље друштво

Литију улицама Подгорице, након молебана који је служен у Саборном храму Христовог Васкрсења 20. фебруара 2020. године предводио је Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије.

Обраћајући се великом броју верних, владика Димитрије је казао да му је на уму и срцу, од када су почели ови крсни ходови за одбрану светиња, мисао Достојевског да ће лепота спасити свет.

„Заиста кад гледам ову дјецу и вас, ваша лица, та мисао се потврђује. Врхунска љепота је лик Господњи, лик нашег Исуса Христа. Његово свето јеванђеље, Његове поуке, Његова ријеч и дјело, и највише од свега Његова жртва. У часу у којем је највише патио Он није мислио на Себе, него на друге, на ближње, на нас. И зато љепота која ће спасити свијет је заиста сваки човјек који по угледу на свог Господа не живи себи, него живи браћи и сестрама својим, и живи за будућност ове дјеце која су са нама вечерас.“

Цитирајући другог великог руског писца Александра Солжењицина који је рекао да је спасење човечанства у томе да све што се дешава нашим ближњима се тиче и нас самих, Владика је казао да свака патња, болест, нечија криза у породици… све треба да нас се тиче и да нас боли. По његовим речима то је оно што је велико у овим литијама јер се ми сабирамо свих ових дана да би показали да нас се тиче, да нас је брига. Указао је на то да овај свет данашњи пати највише од равнодушности и небриге за ближњег:

„А ове литије су све само не то. Оне су израз врхунске бриге за Бога и Божје, и за људе и људскост. Оне су израз врхунске бриге и пажње и према свијету у коме живимо и према људима са којим живимо, и према држави и друштву у коме живимо.“

Нагласио је да смо дужни и одговорни пред овом светлошћу која се излива у наша срца ових дана.

„Пазимо и будимо одговорни пред овом тајном у којој се сви налазимо и из које црпимо надахнуће. Запушимо уста онима који покушавају да нас оклеветају, говорећи да ми нешто овдје рушимо. Ми овдје градимо и усавршавамо на боље. Градимо и изграђујемо наша срца, а онда борећи се против овог закона, трудимо се да изградимо и друштво у коме живимо и систем који треба да чува сваког грађанина, и да никог не дискриминише по било ком основу. Ми смо овдје због тога“, поручио је владика Димитрије.

Своју беседу владика Димитрије завршио је парафразирајући стихове дјечијег писца Љубивоја Ршумовића: „Светиње се бране књигом и песмом о небу, сестрином сузом, мајчином бригом и оним брашном у хлебу. Светиње се бране лепотом и чашћу и знањем, светиње се бране светим животом и лепим васпитањем. Не дамо светиње!“

Након владике Димитрија, верни народ испред Саборног храма Христовог Васкрсења је поздравио свештеник Предраг Поповић, парох при храму Светих апостола Вартоломеја и Варнаве у Великој Плани. Он је пре дванаест дана пешке са још десет верника кренуо из Пожаревца за манастир Острог и тако прешао скоро 500 километара. Он је казао да ћемо када будемо видели да Господ долази у слави Својој, Он доћи литијама праћен анђелским, светоотачким, дечјм и свим створењима Његовим и да ће небо тако засијати, јер је то наш начин борбе и молитве.

Испред храма, на задовољство сабраних, изведен је богат културно-уметнички програм.

Извор: Митрополија црногорско-приморска