Владика Димитрије освештао цркву у Бобовиштима

Владика Димитрије освештао цркву у Бобовиштима
Владика Димитрије освештао цркву у Бобовиштима
Владика Димитрије освештао цркву у Бобовиштима
Владика Димитрије освештао цркву у Бобовиштима

Његово Преосвештенство Владика захумско-херцеговачки и приморски г. Димитрије освештао је 26. маја 2019. године обновљени храм Светог великомученика Георгија у селу Бобовишта у Требињској површи.

Владика Димитрије је поручио да су у обновљени храм уграђене мошти Светих мученика јасеновачких. -Књижевник Александар Солжењицин у књизи ‘Архипелаг Гулаг’ писао је да оно што је затворенике карактерисало више нису била њихова имања, знања, памет, већ да су се разликовали само по томе да ли су сачували лик вјечности, неоскрнављености, неупрљаности у том страшном логору. Такви су били и наши јасеновачки мученици и било шта да нас гази у овоме животу, морамо да будемо спремни да сачувамо лик Божји, лик вјечности у нама, истакао је владика Димитрије. 

Мештанин села Бобовишта г. Владан Перовић казао је да су уз помоћ бројних донација успели да обнове порушени храм за који вјерују да ће поново да окупља мештане тог али и села из околине. -Ово за нас значи духовно окрепљење, велику радост, велики Божији благослов да овдје можемо да се сабирамо. Овај храм ће остати покољењима да свједочи једну ширину православља, један стуб вјере и нашег живота, истакао је г. Перовић. 

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције г. Драган Штрбац рекао је да ће вера у Српску Православну Цркву, обичаје и традицију сачувати српски идентитет на подручју Федерације БиХ, због чега ће Секретаријат и Влада Српске и даље наставити да помажу то подручје.

-На подручју општине Равно, гдје се налази и село Бобовишта, Секретаријат је у протекле три године уложио 400.000 КМ, уз помоћ којих су обновљени вјерски и стамбени објекти, те инфраструктура, што је омогућило одржив повратак нашег народа на своја огњишта, навео је г. Штрбац. 

Не постоје званични подаци када је изграђен храм Светог Георгија, али се претпоставља да је из 13. века.  На подручју села Бобовишта постојале су још две православне цркве, од којих се једна налазила на 909 метара надморске висине на брду Влаштица и била је посвећена Светом Илији, док се други храм налазио у непосредној близини освештане цркве Светог Георгија. Обнова цркве Светог Георгија, која је порушена током последњег рата, почела је 2008. године. У Бобовиштима данас се стално живи у десетак домаћинстава, док се викендом у том, 15 километара од Требиња удаљеном, селу окупи велики број мештана.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка