Владика Фотије: Крст нас снажи и окрепљује

Владика Фотије: Крст нас снажи и окрепљује
Владика Фотије: Крст нас снажи и окрепљује
Владика Фотије: Крст нас снажи и окрепљује
Владика Фотије: Крст нас снажи и окрепљује

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је 19. марта 2017. године свету архијерејску Литургију у цркви Светог Спаса у Шибенику. -Треће недеље Великог поста празнујемо Часни крст Христов. У свим православним храмовима на месту целивајућих икона поставља се крст Господњи украшен зеленилом, цвећем и осталим даровима пролећа. Овај призор има својеврсну симболику, јер представља слику вакрсења као победе над смрћу и страдањем, поручио је Владика.

-Васкрсење и крст су неодвојиви једно од другог и стоје у темељу наше вере, а симбол крста стоји на свим православним храмовима широм света. Он се као знак јавља још у рају када је Бог Адаму и Еви поставио дрво живота и дрво познања добра и зла са заповешћу да не кушају плодове дрвета познања. Док су јели само са дрвета живота људи су били бесмртни, јер их је Бог створио за вечност. Међутим, по наговору Сатане Ева и Адам прекршили су Божију заповест и постали смртна и огреховљена бића, казао је владика Фотије и додао:

-Та два принципа која су постојала у рају и данас стоје пред нама, јер с једне стране имамо могућност да се хранимо са дрвета познања добра и зла, противно законима Божијим и свему јеванђељском, а са друге да се хранимо плодовима дрвета вечнога живота, а то значи да живимо по Божјим заповестима, у посту, молитви и подвигу. Сада већ имамо наслеђену огреховљену природу против које морамо да се боримо, а то је немогуће без крста.

-Човек је болесно, смртно биће и зато стално тражимо лек, а он нам је дат у Цркви у виду светог причешћа, рекао је њпископ Фотије и нагласио да је борба за освећење нашег бића могућа једино уз крст и свето причешће. У свом свакодневном животу непрестано смо распети између искушења и врлине, између широког пута греха и уске стазе која води ка Спасењу. То је наше распеће и једино ако свој крст поистоветимо са крстом Христовим можемо се надати вечном животу. Зато је наш однос према ближњима изузетно важан, јер је он слика нашег односа према Господу, и само ако истински волимо и поштујемо сваког човека, без обзира на веру, нацију и било шта друго, можемо рећи да смо верници.

Извор: Епархија далматинска