Владика Фотије: Радост због пуштања на слободу владике Јоаникија

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије рекао је Срни да радује то што су владика Јоаникије и његови свештеници пуштени из притвора и да се нада да ће у Црној Гори да завлада трајан мир, да се Црква бави пастирским дјелом и бригом о народу, а држава да ради свој посао.

-Држава да ради свој посао не улазећи у компетенцију Цркве, не вршећи притисак на Цркву и на слободу њеног живота и деловања – проповеди, учења, литија, кретања..., рекао је владика Фотије, који је објавио и песму посвећену снази вере и величини имена владике Јоаникија.
 
Владика зворничко-тузлански сматра неопходним да све све врати у благословено стање и да се из Црне Горе чују речи утехе и мира. -Очекујемо да наши верници могу да иду под Острог и да посећују и друге светиње како су то радили свих претходних година, рекао је владика Фотије. Према његовим речима, то би била утеха и нада и овде и на свим просторима где живе православни Срби.

-Надамо се и молимо Богу да тако буде и да сви ми Срби будемо свесни да не можемо живети без своје Цркве и да не можемо бити против своје Цркве, него да будемо сви заједно, јединствени а тако ћемо изнети наш заједнички крст који нам је историја доделила у овом тренутку, рекао је Владика зворничко-тузлански Фотије.
 
Он је напоменуо да су владика Јоаникије и никшићки свештеници пуштени из затвора благословом Божјим и Светога Василија Острошког Чудотворца.  Епископ Фотије је изразио наду да ће трајан мир да завлада у Црној Гори, да се Црква бави својим пастирским делом и бригом о народу, а да држава ради свој посао не улазећи у компетенцију Цркве, не вршећи притисак на Цркву и на слободу њеног живота и дјеловања – проповеди, учења, литија, кретања...
 
Извор: Срна, Епархија зворничко-тузланска