Владика Фотије служио у Горњој Јагодњи код Бенковца

Владика Фотије служио у Горњој Јагодњи код Бенковца
Владика Фотије служио у Горњој Јагодњи код Бенковца
Владика Фотије служио у Горњој Јагодњи код Бенковца
Владика Фотије служио у Горњој Јагодњи код Бенковца

На празник Светог Стефана Првовенчаног, 7. октобра 2016. године, Његово Преосвештенсво Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у Горњој Јагодњи код Бенковца. Епископ Фотије изразио је велику радост због значајног броја окупљених верника које је поздравио речима: -Хвала Богу на данашњем дану и овом сабрању поводом великог празника. Данас празнујемо монаха Симона, брата Светога Саве и Свете Немањиће од којих нам је остала богата историја и многе светиње од Хиландара, преко Косова до Далмације.

-Наш велики патријарх Павле говорио је да увек треба да се сећамо наших светих предака и да настојимо да будемо попут њих, да помажемо своје светиње и бринемо о души нашега народа учећи своју децу православној вери и међусобној љубави. На данашњој светој Литургији могли смо чути шта је суштина наше вере, а то је труд да научимо да волимо све ближње своје, почев од своје породице, комшија, пријатеља, преко својих суграђана, па да тако волимо и све људе овога света, поручио је Владика.

-Ова светиња коју смо обновили захваљујући многим прилозима сведочи нашу истину, а то је да ми, Срби, нећемо да одемо из Далмације, са ове земље на којој смо вековима живели, где су наше светиње које настојимо да очувамо и обновимо. Преко лета буде пуно наших људи на далматинским саборима, али се касније сви ти људи врате својим кућама. То није добро и требало би направити покрет према овим просторима, да се људи који су у годинама и у мировини врате и обнове своје куће, а они који су имућни да уложе у фирме и пољопривреду и тиме се створе услови да се и млади врате и живе овде. Потребан је један економски повратак, после кога ће уследити и политички, јер ако нестанемо одавде коме ће служити наше светиње, поручио је епископ Фотије и додао да нам је пре свега потребно јединство да бисмо живели у Христовој љубави и понослили се својом вером и историјом.

Извор: Епархија далматинска