Владика Григорије и ефендија Кавазовић у Билећи

Владика Григорије и ефендија Кавазовић у Билећи
Владика Григорије и ефендија Кавазовић у Билећи
Владика Григорије и ефендија Кавазовић у Билећи
Владика Григорије и ефендија Кавазовић у Билећи

Реису-л-улема Исламске заједнице БиХ Хусеин Кавазовић посјетио је 30. марта 3016. године Билећу, гдје се састао са Владиком захумско-херцеговачким и приморским Григоријем.

Они су заједно указали на значај ове посјете, назвавши је великим кораком у међусобним односима који треба да поврати повјерење и љубав међу њиховим народима.

Ефендија Кавазовић овом приликом истакао је да га веома радује то што су односи између православне цркве и исламске заједнице на подручју Источне Херцеговине добри и рекао да ће настојати да их учини још бољим. -Дошли смо у посјету Источној Херцеговини, нашим џематима овдје. Драго ми је да смо обишли Цареву џамију, драго ми је да сам сусрео пријатеља владику Григорија овдје у Билећи. Јако је важно да сви заједно учинимо што је могуће да људима олакшамо њихове животе, да повратимо повјерење међу народима и сматрам да на томе путу имамо јако пуно тога учинити, урадити, да се сви осјећамо добро, угодно, лијепо у овој нашој домовини. Дакле, да ширимо љубав међу народима поштујући наравно једни друге, онако како је то увијек било на овим просторима и сматрам да сви заједно треба да на томе радимо, казао је Кавазовић.

И владика Григорије сусрет види као велики корак у међусобнит односима двају вјерских заједница, који шаље поруку да људи треба да живе у миру и слободи. -Радујем се што је поглавар Исламске заједнице у БиХ данас овдје код нас у Билећи, у Херцеговини, заједно са нашим драгим пријатељем муфтијом мостарским /Дедовићем/. Надам се да је ово велики корак у нашим међусобним односима у којима из дана у дан покушавамо да покажемо и себи и другим људима да нам нема другог начина живота осим да поштујемо једни друге као што је рекао реис и да једни друге колико је год више могуће волимо и да гледамо једни на друге као на своје и да немамо страха једни од других. Зато је данашња посјета у ствари један велики знак и један велики искорак, и да један човјек који има толико посла нађе времена да дође код нас овдје је знак његове бриге за људе који овдје живе, али и за људе уопште и то је оно што може да нам буде једна одлична поука данашњег сусрета који сматрам веома драгоцјеним, рекао је владика Григорије.

У склопу данашње посјете, ефендија Кавазовић и владика Григорије пустили су у рад лифт за особе са инвалидитетом испред Цареве џамије, настао у склопу пројекта Европске уније „Премошћавања баријера – дух заједништва“ који проводе Удружење дјеце и омладине са посебним потребама из Требиња “Сунце нам је заједничко”, општина Билећа, Савез удружења параплегичара Црне Горе и Српска православна црквена општина Никшић.

-Један велики сиријски светитељ је рекао да они људи који не буду презирали ситнице, они ће се спасити или другим ријечима, они који презиру ситнице они се неће спасити. Дакле, ово је можда за некога једна ситница, али за некога је то крупна ствар зато што је заједнички пројекат и зато што је пројекат у коме ми показујемо бригу за људе, али показујемо и то да смо спремни да се сусретнемо на једном оваквом мјесту, наравно, имајући у виду све што се догодило и све што се догађа данас у свијету и да просто покажемо људима да ми можемо и хоћемо да будемо људи – рекао је владика Григорије о овом пројекту.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка