Владика Григорије: Крст Христов

Владика Григорије: Крст Христов
Владика Григорије: Крст Христов
Владика Григорије: Крст Христов
Владика Григорије: Крст Христов

Епископ захумско-херцеговачки и приморски и администратор Митрополије дабробосанске г. Григорије одржао јe, у амфитеатру Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, предавање на тему "Крст Христов". Епископ Григорије је рекао да је страдање Исуса Христа путоказ за све људе и да је прави пут добровољно прихватање свог крста, а не бјежање од њега. "Добровољно прихватање крста, као јединог пута у живот, значи наше усправљање у животу", поручио је епископ Григорије у Источном Сарајеву, гдје је одржао предавање о теми "Крст Исусов".

"Исусова слава почиње са страдањем на крсту, као и његова побједа која је настављена васкрсењем. Христ је умро најсрамнијом смрћу - распет је на крсту, а осуђен је као политички кривац у доба римске империје, јер је на његовом крсту писало `јудејски цар`", подсјетио је епископ Григорије. Епископ је истакао да не треба бјежати од муке јер се људски живот окреће око распећа, усмјерен је на њега и од тог страдања зависи каква ће нам бити будућност. "Од тога како се будемо понашали током нашег страдања зависиће и наш живот након тога. Ако човјек бјежи од крста, мука неће нестати, биће је све више. Без смрти нема ни живота, а крст је подвиг и пут", нагласио је Епископ Григорије. Он је истакао да је веома важно бити у заједници са Богом, ослушкивати шта је Божија воља, јер је она чистија и боља од воље човјекове.

"Божија љубав и слобода су права љубав и слобода, а не човјекова", поручио је Епископ Григорије. Предавање је организовао Православни богословски факултет "Свети Василије Острошки" у сарадњи са Музичком академијом Универзитета у Источном Сарајеву.

Извор: Митрополија дабробосанска