Владика Григорије представио књигу о Православној Цркви у Дубровнику

Владика Григорије Синоћ, 16. априла 2008. године, у Задужбини Илије Милосављевића Коларца у Београду, Његово Преосвешетнство Епископ захумско- херцеговачки Г. Григорије представио је монографију "Српска православна црква у Дубровнику, аутора Ирене Арсић, историчара из Београда.

Промоцију књиге отоврио је протојереј Горан Спајић, дубровачки парох, беседом о животу Цркве и православних Срба у Дубровнику.

Књига о ДубровникуАутор књиге историчар Ирена Арсић говорила је о монографији из више аспеката, како о техничким странама, тако и о суштини и сврси књиге која се у јесен 2007. године појавила се у издању „Видослова" - издавачке установе Епархије захумско-херцеговачке, Српске православне општине у Дубровнику и издавачке куће „Арс Либри" из Београда.

Према своме сведочанству, аутор је приликом писања ове занимљиве монографије нарочито користио радове о цркви у Дубровнику из пера митрополита Ђорђа Николајевића, епископа Никодима Милаша и проте Рада Вукомановића, као и архивске списе и документа из архива црквене општине дубровачке стављених на располагање од стране јереја Горана Спајића, дубровачког пароха и Туторства дубовачке цркве, као и документа из Архива Српске Академије Наука и Уметности.

Књига има 189 страна и подељена је на дванаест поглавља, и то: Од оснивања града (7-26), Покушај заснивања цркве (27-40), Црква Св. Ђурђа на Посату (41-56), Црква Св. Арханђела Михајла на Бонинову. Ђорђе Николајевић (57-94), Црква Св. Благовештења. Божо Бошковић (95-142), Последње деценије XIX века. Светосавске свечаности (143-167), Извори (169), Литература (171-177), Сажетак (179-182), Прилози(183-185), Хронологија важнијих догађаја (186-188) и Напомена (189).

Владика Григорије Завршну реч је изговорио Преосвећени Епископ захумско-херцеговачки Г. Григорије који је истакао да је богослужбени живот очувао православну заједницу у Дубровнику. Наиме, пошто је у току ратних збивања умировљени прота остао у Дубровнику и пошто је свакодневно служио Богу, и завидан број Срба остао је на својим огњиштима. Од неких 10.000 у Дубровнику и околини је остало 2.500 православних Срба. На тај начин, Владика је истакао важност служења Богу и учествовања у евхаристијској заједници. Захваљујући помоћи Епископа Атанасија (Јевтића) он је успео да у дубровачку црквену општину доведе двојицу свештеника и да у потпуности оживи богослужбени живот. Самом опстанку Срба на тим просторима допринела су и археолошка истраживања помоћу којих је изведен закључак да је град Дубровник саграђен на византијским темељима и да су у настанку и развоју овог града добрано учествовали Срби.

Књига о Дубровнику Пажљивим ишчитавањем на страницама ове књиге откривамо православни Дубровник, његову лепоту и чар, спајамо прошлост и садашњост, поздрављајући настављањем велико дело наших предака. Важно је и неопходно да се као хришћани бавимо историјом јер тако сазнајемо вредност онога што је пред нама, учимо како да то ценимо и постајемо спремни да уградимо и себе.

Ова књига нам је управо омогућила сусрет са људима који су исписали најлепше странице историје Цркве у Дубровнику и Херцеговини, а на нама је да тај сусрет продужимо у вечне векове.

Опширније о монографији можете прочитати ОВДЕ.