Владика Григорије се враћа у владичански двор у Мостару

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије најавио је да ће се вратити у Мостар након обнове владичанског двора, одакле ће правити Саборну цркву у овом граду.

Владика Григорије је у интервјуу мостарском "Дневном листу" рекао да ће правити Саборну цркву и то "не само у грађевинском смислу, већ живу цркву, да људи осете да им је ту место".

Он је изразио уверење да ће "мало времена протећи кад ће почети да живи у Мостару" и кад ће његово седиште бити Мостар.

"Мало ће времена протећи када ћу ту бити присутан најмање колико сам и сада присутан у Требињу", нагласио је владика Григорије.

Он је прецизирао да се тренутно ради пројекат за изградњу Саборне цркве у Мостару, који би требало да буде завршен до септембра, а након тога биће покренута акција којом би требало да буду обезбеђена почетна средства за финансијску конструкцију за изградњу цркве.

"До сада је дефинитивно сигурно да ће обнову Саборне цркве у Мостару помоћи Влада Републике Српске и Влада Србије, а било би логично да помогну и федерална влада и Савјет министара БиХ", рекао је владика Григорије.

Он је навео да се недавно у Бањалуци састао с британским принцом Чарлсом који се интересовао за обнову Саборне цркве у Мостару и рекао да ће о тој теми бити настављени контакти с британском амбасадом у БиХ.

Владика Григорије је најавио да ће ових дана почети обнова православне цркве и Црквеног дома у Чапљини.