Владика Иринеј посетио храм Светог Михаила у Хомбушу

Владика Иринеј посетио храм Светог Михаила у Хомбушу
Владика Иринеј посетио храм Светог Михаила у Хомбушу
Владика Иринеј посетио храм Светог Михаила у Хомбушу
Владика Иринеј посетио храм Светог Михаила у Хомбушу

 

У Недељу, 16. марта, друге Недеље часног поста, владика Иринеј служио је светy архијерејскy Литургију у православом храму Светог Михаила у Хомбушу. Саслуживали су протојереј-ставрофор Јован Весић, старешина храма, презвитер Констатин Тзортиз, свештеник из руске цркве, протођакон Кристофер Хендерсон, архиђакон Силуан, протођакон Петар Мракић и ипођакон Петрос Марку.

 

Црква Светог Михаила у Хомбушу је парохија под окриљем Српске Православне Цркве (Митрополије) у Аустралији где се богослужења одвијају на енглеском језику. Тако је и света архијерејска Литургија ове Недеље служена већим делом на енглеском језику.

Као и обично црквени хор предвођен је диригентом, протиницом Хелен Весић. Иначе мешовити хор цркве Светог Михаила користи мелодије из српске, руске и византијске традиције и чине га већином млади.

У великом броју и са пуно љубави верници су дочекали Преосвештеног Владику Иринеја. Храм је био испуњен верницима, парохијанима и посетиоцима различитих етничких поднебља, од оних који су рођени у окриљу свете православне Цркве до оних који су путем богопознања постали чланови исте.

Као што је и уобичајено владика Иринеј је, након прочитаног Јеванђеља, предивно беседио. Овонедељна беседа, као што и приличи Другој недељи часног поста познатој по Светом Григорију Палами била је базирана на Јеванђељу и учењу Светог Григорија. Део из Јеванђеља односио се на исцелење парализованог човека (Марко 2:1 - 12). Преосвештени Владика Иринеј говорио је не само о могућности лечења болесника већ и о могућности комплетног исцелења болесног које нам се нуди кроз веру у Христа.

По примању благослова од Преосвештеног Владике Иринеја верни народ се упутио у црквену салу где је сервиран ручак. Сви верници, укључујући редовне парохијане као и посетиоце тога дана били су испуњени осећањем братске љубави Христове заједнице. Парохијани Светог Михаила са радошћу очекују и надају се посети владике Иринеја у скорој будућности.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска