Владика Иринеј: Предуслов у трагању за Богом јесте мир у срцима нашим

Љубав се оваплотила и тражи од нас који смо носиоци Његовог пречистог лика да у себи остваримо и Његову прилику коју смо нарушили својим гресима. Када бисмо ово остварили, избавили бисмо не само себе, већ васколико човечанство из ове долине искушења.

Данас, из препуног срца понављамо те исте речи великог пророка Исаије, јер нам се заиста роди Дете, Син нам се даде! Богомладенац се оваплоти ради нас људи и ради нашег спасења! Радујмо се, дакле, увек јер нам се роди Христос Спас!

Као ваш архипастир, одазивајући се, попут Исаије позиву Господњем, ходећи са вама кроз долину искушења и сагледавајући око себе све вас, Његову свету паству, народ Божји, радосно кличемо пред колевком Новорођенога: Ево ја и деца коју ми даде Бог! (Ис. 8,18). 

Заиста, децо возљубљена, сагледваши свет око нас, видимо да су данашњи кораци васколиког света раскораци, једно безумно ходочашће кроз долину искушења. Но, оваплоћени Бог нам улива изобилну наду, јер усред сурове стварности која је завладала човечанством, од економских криза до друштвеног раслабљења,  од борбе за правду до немирâ и ратова; Спаситељ и Избавитељ нам долази као новорођено Дете – управо невино Дете. Јер Он кроз себе, као Бог Моћни, открива моћ невиности. Наш Чудни Бог и Саветник испуњава свет са својим рођењем по телу, са светлошћу чистоте која извире само и искључиво из тог новог живота. За нас је тај нови живот: живот у Њему који нам једини пружа неизмерне могућности.

То Дете које нам се роди је Бог љубави, говори нам свети громовник Јован, апостол и јеванђелист, Богослов љубави! Син који нам се даде је Љубав! А ако је Бог с нама ко ће против нас? (Рим. 8,31). Јер по учењу Светог Филарета Московског: Да би Бог био са нама, потребно је да ми будемо са Њим! То нам налаже свевишња Љубав, јер Бог јесте Љубав! (1 Јован 4,8). Тога ради, љубљени ученик и апостол је, од свих узвишених имена, изабрао то једно и једино име: име које описује несхватљиву дубину Божје суштине – ЉУБАВ!

Децо наша добра, управо Он, који је Љубав, држи власт на рамену свом, јер Бог Моћни у векове постаде Син човечји у времену. Љубав се оваплотила и тражи од нас који смо носиоци Његовог пречистог лика да у себи остваримо и Његову прилику коју смо нарушили својим гресима. Када бисмо ово остварили, избавили бисмо не само себе, већ васколико човечанство из ове долине искушења. Јер, по поруци Светог Серафима Саровксог спасење овог света почиње од сопственог мира: Откриј мир у себи и хиљаду душа око тебе биће спасено! Оно што преостаје јесте да се у нама оваплоти Љубав, да се Христос настани у нашим срцима да не бисмо били као они који све поседују а љубави немају (1. Кор. 13,1-3).

Сваки човек који искрено истражује љубав себи и свету је Боготражитељ. Свакако,  предуслов у том трагању за Богом јесте да се настани мир у срцима нашим и тек затим, преко нас, мир у свету. Пошто нам се данас роди Христос, Кнез мира, од нас се тражи, у оној мери колико зависи од нас, да живимо у миру са свима људима (Рим. 12,18). Јер Он, Који је Бог мира (Рим. 15,33) дарује нам свој мир, а ми као сарадници Божји, по учењу светог нам Патријарха Павла, да чинимо све што можемо у остваривању мира и миротворцима да се назовемо и будемо заиста синови и кћери Његове.

О овом празнику оваплоћене Љубави, чудесном празнику нашег спасења, молимо се свесрдно Слову Божјем, који је у свом савршеном смирењу примио наше људско тело, да бисмо и ми примили од Његовог смирења дар чистоте и простодушност детета.  Молимо се да благодаћу Христовом истински буду испуњене мисли, намере и сва дела нас као људи, народа Божјег, деце једне Мајке, Његове свете Цркве.

Уз топлу очинску жељу да нам свима Отац вечни подари благословено Ново лето Господње, нову епоху међусобне љубави и мир у Христу, призивамо на све вас благослов и љубав Његову те вам честитамо велики празник Христовог рођења сверадосним Божићним поздравом:

МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ! 
ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

Архипастирска посланица о Божићу 2011. године Његовог Пресвештенства Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске Г. Иринеја налази се у целости на епархијском сајту www.soc.org.au

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска