Владика Исихије: Наш је узвишени задатак да благословено наслеђе умножавамо

Владика Исихије: Наш је узвишени задатак да благословено наслеђе умножавамо
Владика Исихије: Наш је узвишени задатак да благословено наслеђе умножавамо
Владика Исихије: Наш је узвишени задатак да благословено наслеђе умножавамо
Владика Исихије: Наш је узвишени задатак да благословено наслеђе умножавамо

Свечана академија поводом обележавања 100 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији одржана је 25. октобра 2018. године у просторијама Огранка Српске академије наука и уметности у Новом Саду.

После обраћања академика Стевана Пилиповића, председника Огранка и члана Одбора за обележавање стогодишњице од присаједињења Војводине Краљевини Србији, Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије је пренео поздрав и благослов Епископа бачког г. Иринеја, а потом и подсетио на 25. новембар 1918. године када је Велика народна скупштина донела одлуку да се Бачка, Банат и Барања прикључе Краљевини Србији.

-Српски народ, у својеврсном вавилонском ропству, карактерисале су непоколебива вера у Господа, уз спремност да се та вера брани и по цену живота, као и неугасива жудња за ослобођењем и сједињењем са матицом. Сетимо се данас како се одвијала наша национална историја по тајанственом Божјем промислу, како је српски народ предвођен владарима, светитељима и архијерејима пролазио кроз буре и искушења, стасавао и узрастао, и коначно остварио своју свету жудњу да српски православни народ, под једним именом, живи у јединственој држави. Данас уживамо у плодовима славних и свештених историјских догађаја. Срем, Банат и Бачка представљају најбогатији и најразвијенији део наше отаџбине Србије, навео је владика Исихије и закључио: 

-Наш је узвишени задатак да благословено наслеђе, уз Божју помоћ, поштујемо и умножавамо на радост и корист нашег рода.

Члан Градског већа за културу г. Далибор Рожић је навео да је стогодишњица присаједињења Бачке, Баната, Барање и Срема Краљевини Србији догађај који представља прекретницу у српској сторији: -Историја је део идентитета како појединца тако и нације, јер укупност историјских процеса учинила је да данас будемо оно што јесмо.

Проф. Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научну делатност, истакао је особеност места на којем је сусрет одржан. -Платонеум - задужбина владике Платона Атанацковића, догађају даје посебан печат. Тај печат утиснут је духовним, културним и политичким стремљењима у изградњи нашег верског, образовног и националног државотворног бића, пред којим су и данас бројни изазови, казао је проф. Милошевић, опомињући да једино чувајући сећање на прошлост стражаримо над одлукама Велике народне скупштине.

У оквиру свечане академије, уприличено је предавање др Славенка Терзића, дописног члана САНУ, а у музичком делу програма наступио је Камерни хор студената Академије уметности у Новом Саду, под диригентском палицом проф. Божидара Црњанског.

Догађају су присуствовали представници Матице српске, Музеја, Архива, Покрајине и Града, декани и продекани Универзитета у Новом Саду, као и представници свих других институција које учествују у обележавању стогодишњице од присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Извор: Епархија бачка