Владика Јоаникија служио у Ђурђевим Ступовима

Владика Јоаникија служио у Ђурђевим Ступовима
Владика Јоаникија служио у Ђурђевим Ступовима
Владика Јоаникија служио у Ђурђевим Ступовима
Владика Јоаникија служио у Ђурђевим Ступовима

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је у недјељу, 26.јануара 2014.године, на празник Светих мученика Ермила и Стратоника, Оданије Богојављења свету архијерејску Литургију у катедралном манастиру наше Епархије, Ђурђевим Ступовима.

Саслуживали су свештеници архијерејског намјесништва беранског и монаштво Манастира, а светој служби Божјој присуствовао је вјерни народ овог краја.

У архипастирској бесједи Преосвећени Епископ се осврнуо на празник Богојављење, који се, као и сви спасоносни и дивни догађаји наше Свете Цркве, прославља неколико дана прије и послије самог празника. На Богојављење се освећује водица, освећују се ријеке, море и језера, а у Епархији будимљанско-никшићко,ј посљедњих година, установио се обичај освећења ријеке Лим и све је то, према Владикиним ријечима, у славу крштења Христовог.

"Када је Свети Јован Крститељ видио Христа Који долази да прими његово крштење узвикнуо је: „Ти мене треба да крстиш, а не ја Тебе“. То је заиста тако, јер је Господ Исус Христос дао ново крштење за све нас, оно крштење којим се учлањујемо у Цркву, којим постајемо чланови Цркве Божје, које је, заправо, ново рођење. Крштење Јованово имало је значај, али није давало пуноћу благодати Божје, него само дјелимичну. Господ је примио Јованово крштење да би истовремено нама устројио бању поновног рођења, то јесте право и пуно крштење као дар Божји, као онај дар којим постајемо обновљено биће, ново биће, нова твар у Христу Исусу Господу нашем. Ријеке воде Јордана су омивале тијело Христово, а Господ Исус Христос је нама кроз те струје јорданске установио бању поновног рођења“.

"Јесте чудесна и велика тајна богојављенске водице, али је и чудесан догађај који се догодио на Јордану и отуда чудотворна моћ богојављенске воде, јер је та вода примила у себе свог Творца. Господ Исус Христос, силазећи у воду тиме је предназначавао Своју смрт, јер је он дошао као јагње Божје да се принесе на жртву за спасење цијелог свијета. Његов силазак у воде јорданске, управо, је предназначавао смрт Христову, смрт Његову коју је Он био спреман да прими, коју је Он и примио када је завршавао Свој домострој спасења. Вода, која је видјела свог Творца и унапријед осјетила смрт Христову и искупитељну моћ Његове жртве, она је тиме примила освећење и отуда чудотворна моћ те воде, драга браћо и сестре“, казао је Његово Преосвештенство.

Он је нагласио да су таква дјела Божја, која се једном савршавају и једном показују своју чудотворну моћ, али се њихова чудотворна моћ пројављује кроз сва времена и кроз све вјекове.

"Никада не застарјева значај, сила и дејство чудотворних Божанских дјела, којима је Господ установио наше спасење. Зато овај велики празник на тај начин прослављамо, имамо неколико дана припремних и неколико дана послије настављамо да га прослављамо; постоји диван народни обичај, који се задржао само у појединим мјестима, да свештеник обилази своју парохију и богојављенском водицом кропи домове. Умјесто тога ми богојављенску водицу носимо нашим домовима и чувамо је цијелу годину дана, али би било лијепо и да обновимо тај обичај да свештеник обиђе све хришћанске куће у својој парохији и окропи их богојављенском водицом да би радост празника, на тај начин, ушла у наше домове. Нека радост овог празника све нас стално оснажује, укрепљује, просветљује и нека нам на здравље и на спасење дође велики празник нашег Светог Оца Саве Првог Архиепископа Српског“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије сабраном вјерном народу.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка