Владика Јоаникије богослужио у манастиру Бијела

Владика Јоаникије богослужио у манастиру Бијела
Владика Јоаникије богослужио у манастиру Бијела
Владика Јоаникије богослужио у манастиру Бијела
Владика Јоаникије богослужио у манастиру Бијела

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 18. јула 2020. глодине, на празник Преподобног Атанасија Атонског и Светог Сергија Радоњешког, свету архијерејску Литургију у манастиру Бијела код Шавника.

Владици је саслуживало свештенство и свештеномонаштво Епархије уз молитвено учешће верног народа.

У архипастирској беседи Преосвећени Епископ је подсетио да је манастир Бијела, који је посвећен Светом великомученику Георгију, подигао Свети Јован Владимир, чија хиљадогодишица је прослављена пре неколико година. До данас та светиња служи и пева у славу Божју, сабирајући народ тог краја и целог Дробњака.

„Мислим да је по овој древној светињи, којом покровитељствује Свети Георгије, цио Дробњак као племе прихватио да слави Светог великомученика и побједоносца Георгија у стара времена. То је дуго трајало и већина храмова у Дробњаку је посвећена Светом Георгију. Богатство историје овог краја свједочи о нашој вјери“, навео је Владика.

„Дробњак је, као иједно друго племе, засијан древним светињама и нешто новијим, а вјерност светињама свједочио је од кад се зна за овај крај. Много је страдао и крви пролио за светиње, за своју вјеру, очување свог имена, части и образа. Имају право да се поносе Дробњаци да се овдје никад није могла подићи џамија, ни у вријеме најтежег ропства под Турцима. Оно што нас посебно радује је што се обновила ова светиња из пепела, послије комунистичке ере, која је донијела велико зло нашем народу, цркве затворила, одвојила народ од крсне славе, од храма Божјег и то је потрајало неко вријеме, беседио је епископ Јоаникије.

„Комунизам је наступао као нова религија којој све друго треба да се покори, да се за њу жртвује и кум, и брат, и отац и мајка. Такве су земљске идеологије врло, често погубне и лажне, али је то, на срећу, све пролазно. Наш народ, ипак, није одступио од светиња, јер, чим, су ослабили ланци комунизма одмах се и вратио својим светињама, очистио их, обновио, украсио. Не треба друге примјере наводити, најбољи примјер је манастир Бијела. Знамо како је било овдје, прије 30 година, ево, како је данас ова црква обновљена и украшена, а посебно је важно што се сабира народ овдје. У овим тешким временима, ми само потврђујемо ко смо и чији смо, потврђујемо нашу вјеру у будућност да ће и наша дјеца, наше потомство бити оно што су били и њихови преци, они који су подизали светиње, који су их чували и који су се њима завјетовали. Ми се изнова завјетујемо нашим светињама, обнављамо стари завјет Светог Владимира, Светог Саве и Светог Василија Острошког да чувамо своје Светиње и зато је овдје формирано веома јако Братство Светог Георгија за одбрану Светиња у Дробњаку, прије свега, манастира Бијеле, а и свих других светиња“, рекао је Владика будимљанско-никшићки.

„Све светиње су заједно једна Светиња, Божји дом, Богу посвећене, а не човјеку, већ само за спасење човјека. Оне могу да нас спасавају и обједињују зато што су Божје, зато што су свете, зато се и ми у њима освећујемо када се причешћујемо Светим Тајнама. То је Светиња над светињама, коју примамо као Небески хљеб да бисмо живјели новим животом“, поручио је Преосвећени Епископ благосиљајући летњи сабор у манастиру Бијела и освивање Братства Светог великомученика и побједоносца Георгија за одбрану светиња у Дробњаку и у Црној Гори.

„Да бисмо одбранили наше светиње треба нам само да будемо оно што јесмо, да не издамо себе и своје претке, своју браћу, своју дјецу и потомство, да не издамо гробове, прошлост, своју историју и своју будућност. Овим показујемо да смо народ Божји, потврђујемо оно што јесмо и продужавамо сабор оних који су се овдје сабирали, а који су увијек били братство Светог Георгија. Црква Божја обједињује оне који се сабирају на светој служби и они постају најближи сродници по Духу Светом“, поручио је владика Јоаникије, закључујући:

„Тамо гдје су око светиња Божјих сабрани вјерни као једно тијело, као један организам, тамо гдје се вјерни освећују у тим светињама и гдје се њима завјетују не може нико те светиње одузети, иако су многи покушавали и у ранијој историји, али ово што се данас догађа је најболније зато што долази од браће. Хоће земаљска, пролазна власт, ради својих потреба и интереса, да одузме светиње, оно што је Божје хоће да приграби. Приграбили су, углавном, све што је земаљско и то им је мало, још су гладни, па хоће и оно што је небеско да оскрнаве. Ми имамо трпељивости, јер се ради о браћи и увијек позивамо на мир, помирење и праштање, али не можемо никоме дозволити, па ма ко био, да гази Светињу, да гази по савјести нашој, по гробовима. Тога бити неће, нити смије бити“.

У име Божје, а у славу Светог Георгија, под чијим покровитељством и небеском заштитом је, пре годину дана, оформљено истоимено Братство са циљем одбране и очувања светиња дробњачког краја, преломљен је славски колач и жито, који је заједно са Братством припремио г. Мркоје Луковац.

Сабрање је настављено уз трпезу хришћанске љубави са које су се обратили архимандрит Исаија (Крговић), игуман манастира Бијела и домаћин г Мркоје Луковац. Сабор су пригодним песмама употпунили гуслари, епски песник Славко Перошевић, те Ирина Ћалић, Милица, Марија, Немања и Лазар Жижић. На радост и духовно укрепљење окупљених уз струне гусала запевао је и владика Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка