Владика Јоаникије освештао темеље цркве која се обнавља у Зорићима

Владика Јоаникије освештао темеље цркве која се обнавља у Зорићима
Владика Јоаникије освештао темеље цркве која се обнавља у Зорићима
Владика Јоаникије освештао темеље цркве која се обнавља у Зорићима
Владика Јоаникије освештао темеље цркве која се обнавља у Зорићима

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије освештао је 30. јула 2020. године темеље цркве Свете Тројице која се обнавља у Зорићима (Грачаница, Андријевица), у парохији горњеполимско-гусињској.

Преосвећеном Епископу је саслуживало свештенство Епархије, а молитвеном и сверадосном чину освећења темеља храма, присуствовао је верни народ тог краја коме се Владика обратио:

„Ово је дан радости и новог почетка, у ком су се сабрали у знаменитом селу Грачаници, у којем је раније била црква, а која се сада обнавља из темеља. Раније је овдје била нека непогода, да ли са великом влагом или са нечим другим, углавном, претходне обнове нијесу давале жељени резултат, па је црква стално била у проблему и није било другог начина, него да се све започне изнова. Имали смо и неких искушења, вјероватно, зато што нас Бог испитује колико смо чврсти у нашој намјери да обновимо цркву и не само да је обновимо, него како да је обновимо. Као што је говорио наш Свети владика Николај: Кад се црква православна зида прво душа од гријеха се вида. Много је важно да схватимо да ово свето Божје дјело, на које је нас је Бог, наши преци и наша света вјера призвали, да обновимо ову светињу, треба да радимо сложно, да не дозволимо да било шта поремети наше братске односе, него да се кроз градњу цркве и ми духовно у вјери изграђујемо и у свакој врлини, а посебно у братској слози и љубави“.

„Љубав према Богу и према Цркви показаћемо, управо, кроз љубав једних према другима. Да будемо сложни и да будемо срећни што нас је Бог удостојио да обновимо ову светињу, да свак себе сматра почаствованим што има прилику да учествује у овом Божјем дјелу. Иако се село доста раселило, увјерен сам, да ако ви овдје будете сложни и марљиви да дате свој допринос, колико можете, помоћи ће и људи који су се раселили одавде, јер нико свој завичај, своје старо огњиште не може да заборави. Много је важно да се обнови ова светиња која ће вас обједињавати, да редовно црквено звоно звони, да вас позива на љубав, слогу и молитву, да се овдје служе свете службе Божје, да се Богу молите и сједињујете у Божјој љубави, милости, истини, правди и свакој доброти“, поручио је Његово Преосвештенство.   

Сабрање, поводом освећења темеља храма Свете Тројице, увеличао је радосни чин крштења. Свету тајну крштења примила је девојка Ана, коју је благословио Преосвећени Епископ Јоаникије.  

„Добар знак нашег вечерашњег сабрања и први дар Божји, јесте да је ова дјевојка Ана, честита, лијепа и добра, примила свето крштење. Нека јој буде на здравље и на спасење и свима из њене породице. Нека се и остали некрштени јаве свом свештенику; када цркву зидамо да је зида крштени, а не некрштени народ, народ освећени и благословени. Као што је Ана данас примила величанствени, Божји благослов крштења и миропомазања, анђела чувара да је чува у све дане њеног живота, да је руководи путем добра и спасења, тако и ви, када чините добро и у име Христово, када се трудите, с вама су анђели Божји и милост Божја вас прати“.  

„Живите овдје у овом прекрасном крају, између ових гора поноситих. Овдје сте на светим темељима ове светиње и ваших огњишта. Све је то свето и благословено и то треба да чувате, да своју светињу, свој дом, своје огњиште, гробове својих предака и своје ближње увијек носите у срцу. На то ће вас Црква Божја коју градите укријепити, да тако и буде. Нека буде срећно и благословено“, закључио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије. 

Извор: Епархија будимљанско-никшићка