Владика Јоаникије: Председник Црне Горе шири реторику Анта Павелића

-Реторика усташког вође и Хитлеровог слуге Анта Павелића овдје добија замах преко председника Црне Горе Мила Ђукановића, поручио је 1. марта 2020. године након литије у Беранама Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије. Владика Јоаникије рекао је да велика свенародна скупштина заседа непрекидно пуна два месеца.

-Када је Скупштина Црне Горе застранила и донијела дискриминаторски, антиуставни, антицивилизацијски закон којим се заправо наругала нашој светој вјери и изразила намјеру да отме светиње, да их скрнави и са њима тргује, нијесмо имали другога решења него да сазовемо ову велику свенародну скупштину која ће рећи шта мисли и која ће исказати своју вољу, рекао је Епископ будимљанско-никшићки и поручио: -Глас народа је глас Божји.

-Сви ми који се сабирамо око наших светиња у ове тешке дане, осјећамо да се пише историја. И сви смо ми учесници те историје – од старца Нова Марковића од 99 година из Брезојевице до ове дјеце овдје сабране, дјеце и омладине. А дјеци и омладини припада будућност, а не онима који користе реторику Анта Павелића и оптужују нас за великосрпски национализам, поручио је Владика и подсетио да је са том реториком усташки вођа и Хитлеров слуга Анте Павелић истражио и побио на стотине хиљада Срба. -А овдје, нажалост, та реторика добија свој замах преко председника Црне Горе, казао је владика Јоаникије.

-На ту глупаву и превазиђену причу одговарамо да смо и Срби и Црногорци онолико, или мање, али не више, колико је био Његош, краљ Никола, Марко Миљанов, Мојсије Зечевић, војвода Миљан и сви наши преци који су страдали за крст часни и слободу златну, поручио је Владика и захвалио народу на љубави коју је показао према својој светој Цркви и према својим светињама.

-Тиме чувате завјете наших отаца, ваших предака, чувате и садашњост и будућност, завјештавате својој дјеци да чувају своју вјеру православну као што је и ми данас чувамо”, казао је Владика и нагласио:

-Наша вјера је подигла великане наше историје. Она че укријепити и наше потомство да буду достојни својих предака. Откуда толика мржња код наших властодржаца да се брукају и забрањују браћи да дођу код браће, Херцеговцима да се поклоне Херцеговцу Светоме Василију Острошкоме. Ми се само боримо за слободу вјере, за правду, за закон, за бољи поредак у Црној Гори. Не може се Црна Гора градити нити њена будућност на дискриминацији свете православне вјере и отимању светиња. Нећемо то дозволити, поручио је Епископ будимљанско-никшићки.

-Хоћемо слободу вјере! Хођемо да будемо равноправни са осталим вјерама и народима у Црној Гори. Ништа више од тога нити мање. Нећемо дозволити да наша Црква и наша вјера буду дискриминисане. То је наш завјет. Заклели смо се да ћемо чувати светиње, да ћемо се борити за слободу вјере до краја. Издржаћемо и побиједићемо. Нека побиједи братска љубав и слога, нека побиједи истина и правда. Нека се зацари братска љубав и слога међу нама и нека се Божји благослов излије на све вас, на све људе добре воље, на Црну Гору, да буде држава правде, закона, поштења и слободе свих вјера и свих народа у Црној Гори”, закључио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије уз бурно одобравање народа који је скандирао: Не дамо светиње!.

Извор: Митрополија црногорско-приморска