Владика Јоаникије предводио литију у Будви

Запамтили су Паштровићи ријечи свог великог земљака Стефана Митрова Љубише да су свијест српског народа спасили народни обичаји који стоје у тијесној вези с вјерским и знају Паштровићи да се народна свијест данас спасава свенародним литијама, те су се и 21. јуна 2020. године сабрали око Имена Божјег за спас свијести народне – спас светиња.

У 19 часова у цркви Свете Тројице у Старом граду у Будви сабрање је започело молебном, а затим се наставило крсним ходом ка цркви Свете Петке. На велику радост и одушевљење хиљаде Паштровића, литију је предводио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, који се обратио своме народу:

-У оно комунистичко вријеме многи су говорили: „Е све је добро, само не ваља што комунизам гони Цркву и све друге религије“. А ово данашње вријеме је слично, али је много горе. Данас прогоне и дискриминишу само Православну цркву и православну вјеру. Како је све што је комунизам стварао пропало, није остао камен на камену јер је то била безбожна прича, а ови данас мисле да ће гонећи Цркву и дискриминишући православну вјеру и српски народ, направити нешто добро у Црној Гори! Не може се гонећи Црква ништа добро створити!

Многи се питају шта је извело толики народ у Црној Гори на литије. Извела нас је љута невоља! Јер наши властодршци, Брозови духовни потомци, донијели су један антицивилизацијски закон који дискриминише Српску Православну Цркву и њене епархије у Црној Гори о одузима права најбројнијој вјери у Црној Гори са жељом да јој одузме светиње, што не значи да ће јој одузети само имање, нити само храмове, јер онај који хоће да оскрнави храм и да га приведе другој намјери, он хоће да те понизи као човјека, као народ, као вјеру, да ти одузме право на постојање и на будућност.

Након Владике говорио је и г. Марко Царевић, председник Општине. Народу се кратко обратио и отац Мијаило Бацковић, као и г. Вук Вуковић, полицајац са Жабљака, који је раздужио униформу и као крстоносац стао на чело будванске литије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

 

Владика Јоаникије предводио литију у Будви