Владика Јоаникије предводио свенародну литију у Шавнику

Владика Јоаникије предводио свенародну литију у Шавнику
Владика Јоаникије предводио свенародну литију у Шавнику
Владика Јоаникије предводио свенародну литију у Шавнику
Владика Јоаникије предводио свенародну литију у Шавнику

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 16. фебруара 2020. године, у Недељу о блудном сину, свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Шавнику.

Након Литургије, у којој је саслуживало свештенство и монаштво Епархије уз молитвено учешће вјерног народа, Владика је предводио свенародну литију за одбрану православних светиња у Црној Гори, која је мирно и достојанствено прошла кроз Шавник.

Народ Дробњака и Ускока, предвођени Владиком Јоаникијем и свештенослужитељима, поручили су овим молитвеним ходом, какав, кажу учесници, до сад није виђен у Шавнику, да не дају светиње.

Сабранима се обратио Преосвећени Епископ Јоаникије, честитајући празник Сретења Господњег, којим се, како је казао, сјећамо оног чудесног догађаја када је Свети праведни Симеон Богопримац примио у наручје Богомладенца Христа и у Њему препознао Спаситеља свијета.

„Од тада до дана данашњег света православна вјера јача и сабира народе овог свијета око имена Божјег и око светиња Божјих. Исто тако, овај данашњи велики сабор је у име Божје и због тога је и ово празник. Као што је лијепо и умилно ово сунце које нас грије, знамо да без сунца нема живота, тако је и наша света вјера свијетла и даје живот, даје радост и утврђује заједништво“, рекао је Владика.

Навео је да Бог гледа на свој народ, који се сабира око светиње Божје, и шаље анђеле и светиље да буду заједно са њима. То неуништиво, вјечно заједништво Цркве Божје је оно што, по ријечима Владике Јоаникија, „храбри, подиже у овим данима, када смо изложени ужасној  неправди и подметачини“.

„Нажалост, наше власти су са злом намјером припремале и донијеле закон који је лицемјерно назван Закон о слободи вјероисповјести, а то је, браћо и сестре, закон против православља, закон који већинску вјеру у Црној Гори, православну, принуђава да се изнова региструје и пријави као новооснована вјерска заједница, односно као секта. С друге стране, кад говоре о томе да ће само да препишу светиње на државу, а да ћемо ми и даље у њима служити, иза те подвале крије се велико зло“.

„Била су и државна предузећа за која је држава била непосредно задужена, па, ево, гдје су сада та предузећа? Има нешто још теже. Оно што су наши свети ктитори, од Немањића до најновијег времена и народ заједно са њима, подизали и Богу посвећивали, намјењујући светиње само Цркви, не било којој држави, а камоли било којој власти, то све желе да погазе. Ми смо дужни, као свештеници и хришћани, вјерни Богу и светињи, да чувамо завјештања светих ктитора, наших родитеља и прародитеља, да чувамо њихов част и образ, да тако чувамо и своју историју“, бесједио је Епископ, напомињући да овај закон, поред осталог, има намјеру да обрише историју нашег народа.

„Има намјеру да понизи свету вјеру православну. Ми то не можемо дозволити. Не можемо се са тим помирити. Чули смо и пријетње Олујом овдје у Црној Гори. Чули смо опаке, злокобне ријечи и томе смо се супроставили, не на њихов начин, него као хришћани, вјерношћу својим светињама коју свједочимо, ових дана, истином и правдом, позивајући све на међусобну љубав, и памет. Хвала Богу, Божја милост овај распети народу, који се супроставио злу, који је узишао на голготу да свједочи истину и вјеру и правду, нас је огријала кроз ове литије, па су на овим свенародним скуповима, данас у Шавнику, и вечерас у свим градовима Црне Горе, са нашом дјецом анђели и светитељи Божји, Свети Сава, Свети Василије, Свети Петар Цетињски и наши преци, који су гинули за Крст часни и слободу златну“, истакао је Владика Јоаникије.

Ове литије у славу Божју и ради одбране светиња изненадиле су и нас, а камоли оне који посматрају, цио српски народ је осјетио да данас Црна Гора иде путем њених светитеља и великана.

„Цијело православље гледа данас у Црну Гору и диви се оваквим скуповима. Нијесу ово митинзи, нити протести као што је то на западу. Овдје народ иде без иједне псовке, са иконама, крстовима и свијећама, са молитвом и то је најјаче оружје. Овдје се народ измирио око светиња. Има међу нама људи који различито мисле по разним питањима, али по овом суштинском, најважнијем питању – питању вјере, овдје смо сви заједно око наших светиња. Овдје је наш корјен“, поручио је Владика.

Појаснио је да ће борба за спас православних светиња у Црној Гори да потраје.

„Не вјерујем да ће наша власт тако лако одустати од њихове зле намјере. Почели су преговори. Морамо разговарати, нијесмо ми против разговора, а могу вам рећи да, на овом последњем нашем сусрету, нијесу имали одговор ни на једно суштинско питање. Имали су само један одговор – да хоће да спроводе закон. Међутим, имамо и ми одговор на то – ако се већ чини таква неправда нашем народу, нашој Цркви, ако хоће да нам обришу претке и да нам угрозе садашњост и будућност ми ћемо се бранити, спремни смо и својим животима бранити светиње и име наше“, казао је Епископ будимљанско-никшићки.

Нигдје у свијету, оцијенио је он, данас, нема овакав „призор“ да се на овакав начин угрожава слобода вјере и имовинска права на чему почива савремена цивилизација.

„Она почива на слободи свачије вјере, а камоли мученичке вјере за коју се пролило море крви. Не говорим то случајно овдје у Дробњаку, који је под заштитом Светог великомученика Георгија Побједоносца, који је крв пролио за вјеру Христову, а та његова жртва упечатила се у душама наших предака, па су и они гинули за своју вјеру, штитили част и образ свог огњишта, свог имена, своје светитеље, своје светиње. Ако је иједно племе гинуло за Крст часни и слободу златну онда су то Дробњаци, Ускоци, Шаранци“, рекао је Владика Јоаникије, закључујући да тамо гдје нема слободе за грађане и вјернике та држава нема будућности.

„Ми се боримо за правни поредак, за право и правду у Црној Гори. Боримо се за нашу отаџбину Црну Гору. Не могунас оптуживати да разарамо Црну Гору зато што се боримо за слободу своје вјере и за своја права као народ. Ако се власти не свиђа што се боримо за своја права, требали би да се запитају, прије свега, гдје су и о чему воде рачуна, ако не воде рачуна о народу и о будућности државе. Највише могу да упропасте државу, и то се код нас догодило, они који је воде када залутају и када се однароде, када неће више да чују глас свог народа“, оцијенио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који је на крају свог обраћања захвалио народу на подршци Цркви и светињама.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка