Владика Јоаникије: Страдање које се Божјим промислом претворило у велики благослов

Владика Јоаникије: Ко би нас други сабрао, измирио и овако сјединио како овдје у Велици, тако и у Долима Пивским и многим другим мјестима, него наши преци који су невини пострадали за Христа.

Светом архијерејском Литургијом коју је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио у цркви Светих Кирика и Јулите у Велици прослављени су Новомученици велички и горњеполимски, као и слава храма у том селу у коме је пре 76 година почињен свиреп злочин над његовим житељима.

На данашњи дан, 28. јула 1944. године, у монструозном злочиначком подухвату удружених снага злогласне нацистичке СС јединице Принц Еуген, потпомогнуте муслиманима из јединице Скендербег из североисточних делова Црне Горе и Космета, убијено је најмање 500 становника тог планинског села, међу којима је било 118 деце млађе од 12 година.

-Злочин у Велици није био само ратно стање, већ нешто много теже, јер регуларна војска, по правилима ратовања, никада неће убити дијете, ненаоружаног човјека или заробљеника, а нарочито не трудне жене и дјецу. Овдје се догодило управо то. То није била војска, него злочиначке хорде које су имале одобрење од Хитлера лично да тамо гдје народ помаже устанике убијају све редом, и старце и жене и дјецу и ненаоружане људе, затирући све листом. Хитлеровој наредби су се, нажалост, повиновали и многи други из нашег комшилука. Нарочито боли што се Хитлеровој злочиначкој армади придружило много наших комшија, чак и сродника по крви из давнина, који су са мијењањем вјере промијенили и осјећање и мисао и настројење, изгубивши братско осјећање. Ви Величани то најбоље знате, јер сте рођени са тим знањем које се дотакло цијелог вашег бића. Својим рођењем наслиједили сте и ту муку која се, Божјим промислом и дејством, претворила у велики благослов. Ко би нас други сабрао, измирио и овако сјединио како овдје у Велици, тако и у Долима Пивским и многим другим мјестима, него наши преци који су невини пострадали за Христа. Њихова невина крв, помијешана са Христовом голготском жртвом, нас оплемењује и опомиње. Нарочито нас опомињу она дјеца величка и горњеполимска која су се својом крвљу сјединила са дјецом Витлејемском и самим Христом, казао је Преосвећени Епископ г. Јоаникије.

С обзиром да су били спречени да приреде трпезу љубави за сабране госте, због мера које је увео НКТ, овогодишњи кумови славе, братство Кнежевића, приложили су 4000 евра за градњу цркве у Новшићу, на имању породица Бора и Раденка Кнежевића, и 1000 евра за завршетак олтара цркве Светих Кирика и Јулите. У име братства Кнежевића беседом се сабранима обратио Томислав Леков Кнежевић. Кумство за идућу годину преузело је братсво Нововића.

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве прибројао је 24. маја 2017. године лику Светих новомученика српских жртве нацистичког терора из Велике Ржанице и Горње Ржанице пострадале 28. јула 1944. године, придружујући им и 28 деце уморене глађу у плавском затвору 1941. године. Нацистичка Принц Еуген дивизија је, на празник Светих мученика Кирика и Јулите, за само два сата у овим селима (према непотпуном списку) зверски поклала или живе у ватру бацила 427 нејачи – деце, жена, стараца и осталог ненаоружаног становништва. Само деце и омладине до 20 година је 171 на правди Бога побијено. Велика, као најстрадалније село у Горњем Полимљу, постала је местом саборног помињања свих горњеполимских жртава пострадалих од наци-фашиста током Другог светског рата. Дан спомена Светих новомученика величких и горњеполимских је 28. јул – празник Светих Кирика и Јулите.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Владика Јоаникије: Страдање које се Божјим промислом претворило у велики благослов
Владика Јоаникије: Страдање које се Божјим промислом претворило у велики благослов
Владика Јоаникије: Страдање које се Божјим промислом претворило у велики благослов
Владика Јоаникије: Страдање које се Божјим промислом претворило у велики благослов