Владика Јоаникије у посјети Кузбаској Митрополији

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије налази се ових дана, по позиву Митрополита кемеровског и прокопијевског главе Кузбаске Митрополије Г. Аристарха, у посјети сибирском крају.

Преосвећеног Епископа је 13. јуна 2014, у резиденцији Кемеровских митрополита, свечано дочекао Митрополит Аристарх. У поздравној ријечи Митрополит Аристарх је изразиозадовољство због посјете Његовог Преосвештенства владике Јоаникија рекавши да је више пута посјећивао области Српске Православне Цркве и да се радује братском сустрету са Владиком будимљанско-никшићким Јоаникијем који долази из Црне Горе, земље која је благословена великим светитељима, богатом историјом и природним љепотама.У свом обраћању Високопреосвећени Митрополит је говорио и оперспективамаразвојасарадње између двају Епархија.

Епископ Јоаникије је заблагодарио Митрополиту Аристарху на братском позиву и гостопримству, истакавши радост због своје прве посјете Кузбаској Митрополији и уопште Сибиру."Са великом радошћу и трепетом у души посјећујемо светиње братске Руске Цркве. Исто тако, радујемо се када имамо могућност општења са браћом архијерејима, свештеницима и благочестивим руским народом. Дирнути смо љубављу и добротом ваших клирика,као и сваког човјека које смо првих дана боравка у Вашој Митрополији,срели. За нас са далеког БалканаСибир је синоним за тежак живот и јаку хладноћу, али, дошавши овдје увјерили смо се да то, уопште, није тако. Посебно радује што видимо да црквени живот у Вашој Епархији напредује и што житељи овог краја Цркву препознају као истинску лађу свог спасења", казао је Његово Преосвештенство.

Епископ Јоаникијеје, овом приликом, захвалио и г.-ђи Ирини Албернтовној Свиридовој и Денису Свиридову који су дали велики допринос организацији ове посјете.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка