Владика Јоаникије у Житину, Црнчи и Сутивану

Владика Јоаникије у Житину, Црнчи и Сутивану
Владика Јоаникије у Житину, Црнчи и Сутивану
Владика Јоаникије у Житину, Црнчи и Сутивану
Владика Јоаникије у Житину, Црнчи и Сутивану

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор милешевски г. Јоаникије обишао је 7. јула 2016. године, на празник Рођења Светог Јована Крститеља, остатке манастира Пресвете Богородице у селу Житин и цркву Свих Светих у селу Боровице, у пријепољском намјесништву. Владика је, у пратњи протојереја-ставрофора Живорада Комљеновића, пароха Велике Жупе и јерођакона Саве обишао остатке овог древног манастира. Након тога је посјетио и цркву Свих Светих у селу Боровице, која такође припада пријепољском намјесништву.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије посјетио је 7. јула 2016. године, на празник Рођења Светог Јована Крститеља, манастир Црнчу код Бијелог Поља. Владику је, у празничној радости, дочекао и поздравио вјерни народ овог краја, сабран у прослави храмовне славе манастира, који се обнавља.

Обнова цркве Светог Јована Крститеља, за коју се сматра да потиче из 11. или 12. вијека, након обављених археолошких испитивања и реконструкције темеља, почела је, благословом Преосвећеног Епископа Јоаникија, 2014. године.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 7. јула 2016. године, на празник Рођења Светог Јована Крститеља - Ивањдан, свету архијерејску Литургију у храму Светог Јована Крститеља у Сутивану код Бијелог Поља. Након Литургије Владика је, у присуству бројног народа, освештао камен темељац за Парохијски дом који ће се градити у овом благословеном мјесту. По одслуженој Литургији Епископ је, са свештенством и бројним народом. обавио освећење камена темељца за Парохијски дом који ће се градити у Сутивану.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка