Владика Јован: Литије ујединиле СПЦ – свуда се чује „Не дамо светиње!“

Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски г. Јован био је гост петнаесте Интернет литије, која се емитује на Youtube каналу Радио Светигоре, Фејсбук и Инстаграм страницама Не дамо светиње и телевизији Нови. Владика је коментарисао значај литија у Црној Гори, говорио о култури сећања на јасеновачке жртве и односу поп-културе и хришћанства.

„Ми се морамо похвалити да је у Славонији било окупљање вјерника као подршка борби за светиње прије свих других ван Црне Горе“, подсетио је владика Јован, нарочито истакавши веома квалитетне духовне везе између Црне Горе и Славоније кроз историју, али и данас.

Интернет литија одржана је на празник Светог владике Николаја Српског а владика Јован је подсетио да је скуп подршке Цркви у Црној Гори одржан управо 5. јануара, на рођендан владике Николаја.

„Након Литургије у манастиру Јасеновац народ Славоније пружио је подршку Црној Гори. Примјера ради у Бања Луци је литија одржана 19. јануара“, упоредио је Владика, поносно наглашавајући да је та литија била веома значајна за све православне у Хрватској.

„Литија је прошла и улицама Вуковара, што није запамћено деценијама“, илустровао је епископ Јован и додао да је гледајући са стране лакше сагледати значај литија.

„Литије у Црној Гори имају много већи значај него што се у Црној Гори може видјети“, рекао је владика Јован и нагласио да ће Српска Православна Црква памтити догађаје са почетка ове године.

„Оне су ујединиле Српску Православну Цркву поново у једно тијело, један организам који је сав поводом једне ствари уједињен“, констатовао је владика Јован, закључивши да су свуда од Новог Сада до Далмације чује јединствен глас – Не дамо светиње!

Владика Јован је нагласио да је Црна Гора била најкомунистичкији део Југославије.

„Колико је комунистички тај дио био, говори чињеница да је то ваљда једина земља (Црна Гора) у свијету која је рушила оно што је у њеном грбу“, нагласио је владика Јован, додавши да у тренутку када се руши Ловћенска капела, она је грб Црне Горе

„Социјалистичка Црна Гора је толико имала бића да је морала ставити Ловћенску капелу у свој грб јер се она није могла идентификовати ни са чим другим осим са Косовским завјетом“, казао је Владика и објаснио да се Црна Гора толико одрекла тог завета, почевши од свог врха, па онда покушавши да то спусти и до људи, да је уништила сопствени грб у знак свог јавног одрицања од Косовског завета.

„И није ни чудо да је завршила овако прогонећи Цркву“, закључио је Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски г. Јован (Ћулибрк).

Извор: Митрополија црногорско-приморска