Владика Јован није суспендован

Вечерње новости су данас, 3. септембра, на петој страни, објавиле текст под насловом Суспендован владика Јован, који потписују В. М. и Р. Др. Ови новинари су очито прави чудотворци и најбржи маратонци: седница Светог Синода је потрајала готово до шеснаест часова, синодска одлука јуче није била потписана због недостатка времена, али неименовани „саговорник Новости из врха СПЦ“ хита ли хита да им одмах после седнице Синода, ни часа не часећи, саопшти најсвежију црквену новост! Овог пута су новинари Новости предухитрили све остале своје колеге, чак и пословично хитру Жељку из Блица. Честитам им на брзини, али не и на професионалној коректности. Уместо да сачекају званично саопштење Синода или да се обрате Информативној служби Српске Православне Цркве, па макар и не објавили своју вест пре Блица и других, они брже-боље разговарају са неким анонимцем који или не познаје чињенично стање или свесно износи неистину. На тај начин показују површан однос према свом послу, док њихов вајни „лауфер“ показује да нема части и савести, а од црквене свести нема, рекло би се, ни ц ни с.

Владика Јован није, дакле, суспендован нити је „бивши владика нишки“, а владика Теодосије није администратор Епархије нишке. Повод за синодску одлуку није „буна свештеникâ против свог владике“ нити постоји „осињак свештеникâ“. Одлазак епископа Јована у Епархију шабачку није био у оптицају на седници, а митрополит Амфилохије никад није ни помислио, а камоли изјавио да га види као будућег епископа у Буенос Ајресу. Укратко, ниједно тврђење из овог текста није тачно.

Тачно је, напротив, да је Синод привремено ослободио владику Јована обавезâ епархијског архијереја, на његову молбу, а из здравствених разлога, и одобрио му боравак у манастиру Острогу до следећег заседања Сабора, с тим да га епископ рашко-призренски Теодосије дотад замењује у вршењу дужности епархијског архијереја.

Оваква или слична вест, чији садржај јесу чињенице, доликовала би угледном српском листу. Не схватам коме и чему треба да служи препричавање нечијих домишљања и измишљања, полуистина и неистина. Стих „рече ми један чоек“ не може бити покриће ни за новинаре ни за неодговорне „лауфере“, који су дно моралнога дна и онда када мисле да стоје „у врху СПЦ“ или близу тога „врха“. Уосталом, у Цркви постоји само један врх – Богочовек Христос, заједно са Оцем и Светим Духом.

Епископ бачки Иринеј,
члан Светог Синода и портпарол Српске Православне Цркве