Владика Јован освештао цркву у Колару крај Јагодине

Владика Јован освештао цркву у Колару крај Јагодине
Владика Јован освештао цркву у Колару крај Јагодине
Владика Јован освештао цркву у Колару крај Јагодине
Владика Јован освештао цркву у Колару крај Јагодине

На празник Светог свештеномученика Патрикија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован освештао је филијалну цркву Светог Саве у парохији драгоцвечкој, архијерејско намесништво беличко.

Идеја о подизању цркве појавила се још почетком 90-их година прошлог века, али изградња цркве започета је тек пре три године са благословом владике Јована. Црква је направљена на улазу у село, крај пута Јагодина - Рековац. Црква брвнара посвећена је Светом Сави, првом Архиепископу српском. Са благословом владике Јована, а у време тадашњег пароха Александра Гајића, изградња цркве је започета 2014. године. Исте године Владика је освештао камен темељац, крстове и звоно. Радови су приведени крају 2016. године.

На освећењу цркве, Владика је положио у Часну трпезу мошти Светог кнеза Лазара Косовског. Саслуживали су протојереј-ставрофор Радосав Станковић, пензионисани парох јагодински, протојереј Павле Кандић из Епархије врањске, као и пароси јагодински при Старој цркви протојереј Александар Гајић и протонамесник Дејан Ђорђевић. Велику помоћ на освећењу пружили су архијерејски намесник белички протојереј-ставрофор Небојша Младеновић и парох маршићански протојереј Бојан Димитријевић. Својим појањем свету Литургију и освећење цркве улапшали су Србски православни појци из Београда.

Након освећења цркве, у току свете Литургије, Владика је крстио децу једног од добротвора цркве г. Жарка Јовановића из Колара. По завршетку свете Литургије Епископ је поделио архијерејске грамате захвалности заслужнима за изградњу цркве: г. Жарку Јовановићу из Колара, г. Вељку Вулићу из Колара, г. Ненаду Милошевићу из Колара и г. Владану Радовановићу из Јагодине. Достојанством протонамесника Владика је одликовао старешину цркве јереја Срђана Кандића.

Ово је било чак седмо освећење цркве ове године владики Јовану који је упутио захвалност свима који су помогли изградњу цркве како финансијски и материјално, тако и љубављу и несебичним залагањем. Честитајући верном народу, Владика је нагласио да верни народ Колара поред Сваве Саве сада има и Светог кнеза Лазара Косовског као свога небеског заступника. Говорећи о значењу подигнуте цркве, Владика је рекао да црква није физички велика, али да је велика у духовном смислу, јер ће се у њој приносити Богу молитве и мољења, као и оно најважније, света  Литургија.

Трпеза љубави организована је у сеоском Дому културе залагањем управе Месне заједнице и Црквеног одбора.

Извор: Епархија шумадијска