Владика Јован служио у манастиру Трнави

Новопостављени администратор Епархије жичке, Епископ шумадијски Јован  служио Литургију на Материцe у Трнави код Чачка

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Јован, администратор Епархије жичке, служио је на празник Mатерица свету архијерејску Литургију у манастиру Благовести Пресвете Богородице у селу Трнави,  у подножју планине Јелице недалеко од Чачка. Епископа је срдачно дочекала игуманија ове свете обитељи мати Серафима заједно са сестринством, а на Литургији је  саслуживало свештенство и монаштво из више градова Епархије жичке.

Ова канонска посета је уследила   након недавног упокојења Епископа жичког Хризостома, када је, по одлуци Светог Архијерејског Синода, за администратора ове  Епархије постављен Епископ шумадијски Јован.

После прочитаног Јеванђеља Владика Јован  се вернима обратио архиапистирском беседом, објашњавајући на чему је била заснована вера светих праотаца, у недељи у којој их Црква светкује и прославља  припремајући се за најрадоснији празник - Рођење Христово. Вера у долазак  Богочовека Христа послужила је   као пример будућим хришћанима  - да се угледају на веру светих праотаца. Старозаветна вера је потврда и сећање на догађаје који ће се догодити у будућности, почевши од Христовог Оваплоћења, Рођења и Васкрсења, па све до Његовог славног  Другог доласка.

Епископ је честитао празник и  мајкама којима је ова недеља нарочито посвећена. По речима светих Отаца, мајчинска љубав се може поредити са љубављу Божјом. И поред огромне  важности коју  породица има  за свако друштво, очигледна је њена данашња криза, која се, нажалост, све више и више  пројављује кроз нарушене и лоше  породичне односе. Зато је мајка позвана   да чува  породицу,  да васпитава своју децу како би од њих једног дана постали добри људи, рекао је, између осталог, Владика Јован.

После заамвоне молитве пререзан је колач у част мученика, игумана Пајсија и ђакона Авакума, а  за све присутне сестринство манастира припремило је трпезу љубави. Епископ је истог дана посетио и оближњи манастир Јежевицу, где  га је срдачно  дочекао  игуман  Герман.

Извор: Епархија шумадијска

Владика Јован служио у манастиру Трнави
Владика Јован служио у манастиру Трнави
Владика Јован служио у манастиру Трнави
Владика Јован служио у манастиру Трнави