Владика Јован служио у Старој крагујевачкој цркви

Владика Јован је служио Свету Архијерејску литургију у Старој крагујевачкој Цркви у четвртак 1. јула на дан светих мученика Леонтија, Ипатија и Теодула. Тумачећи 52. зачало Јеванђеља по Јовану, Владика Јован је у својоју беседи највише пажње посветио осликавању смисла и „структуре" љубави Божије према својој творевини, желећи да омогући вернима потпунију слику и схватање односа Божијег према човеку.

Зато Владика каже: „Много је лакше волети него мрзети. Бог је створио човека из љубави, зато је сасвим природно, човеку мржња страна." У наставку беседе Владика појашњава и каже:"Док се Христос не усели у човека, човек не може да осети колика је љубав Божија. Човеково биће треба да осети глад и жеђ за Христом, да би осетило љубав. Тек онда можемо да осетимо и схватимо тајну човека и Бога....Без љубави, људско биће је без Божанске садржине и без Бескрајне вредности....Љубав једноставно описујемо као што је рекао Јован Богослов - Бог је љубав."

Беседећи препилтањем Божије љубави и људске пријемчивости, Владика још каже за Господа нашега Исуса Христа: „...Он себе даје у светој литургији, а ми осећамо предукус Царства будућег. Зато, када би смо се вером удостојили да се Љубав усели у срца наша". На крају Владика је беседу завршио молитвом: „Господе Животе, Мудрости, Љубави наша, усели се у нас. Амин".

Као и обично, после Свете Литургије, Владика је братство Старе Цркве посетио у парохијском дому.

Извор: Епархија шумадијска - ђакон Мирослав Василијевић