Владика Кирило богослужио у Бечићима

Владика Кирило богослужио у Бечићима
Владика Кирило богослужио у Бечићима
Владика Кирило богослужио у Бечићима
Владика Кирило богослужио у Бечићима

Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило служио је 17. октобра 2019. године, на празник Светог деспота Стефана Штиљановића, са свештенством свету службу Божју у цркви Светог апостола Томе у Бечићима. Одговарали су ђаци Богословије Светог Петра Цетињског.

После читања Јеванђеља празничну беседу је произнио јеромонах Рафаило (Бољевић), игуман манастира Подмаине:

-Ми, хришћани, иако живимо у свијету, не морамо бити потчињени његовим законима. Сједињени са светињом храма и Литургијом, можемо дисати потпуно нови ваздух, живјети нову реалност, реалност будућег вијека, оног Божјег царства које нам се, ево, и јутрос открило. И зато треба да се радујемо, не било како него врло високо, и врло дубоко, и врло широко јер је широки и високи, и у љубави и у промислу дубоки Бог Онај који нас орадошћује. Зато наша радост не може бити било каква, она карневалска, фештађунска, него Божја, литургијска радост, црквена радост, рекао је отац Рафаило.

-Много тога не знамо о Светом Стефану Штиљановићу и његовој светој жени Јелени – Јелисавети. Међутим, Црква, природа Цркве и радост коју нам црква нуди – она нам дешифрује тајну његове личности и, заправо, открива све. И нема више тајни. Видите, данас је празник Светог Стефана. Погледајте како га ми празнујемо. Немамо никакве приредбе, никакве вашаре – служимо свету Литургију. Свети Стефан нам се кроз Литургију открива као Божји човјек, као обожена личност, као онај који јесте једно са Христом. Погледајте како Христос реагује на свога свеца: Литургијом. Погледајте како светац дјелује на свој народ: призивајући га Литургији“, казао је између осталог архимандриит Рафаило.

На крају Литургије владика Кирило је казао:

-Свети Стефан је живио у много тежем времену од нашега. Притијешњени смо са сваке стране, међутим, немојмо мислити да је наше вријеме теже. Свети Стефан Штиљановић и његова супруга живјели су у веома тешко вријеме, после пада српског царства и деспотовине. Ослобођење нашег народа Свети Стефан дочекао у васкрсломе Христу. Јер, како се каже, у Откривењу Јована Боговидца, над светитељима друга смрт нема власти него ће царовати хиљаде година са Христом докле не дође пуноћа времена када ће бити крај овога свијета, када ће они у Царству небеском бити са Христом и судити живима и мртвима. Због тога су наши свети наш велики понос, то је наша благодарност Богу за наше свете, то је велико наше достојање, али то је и наша одговорност. Они су и наш суд, јер су они нама примјер живљења. И тешко онима који се не угледају на њихов живот и не следују њиховим заповијестима.

После Литургије, у порти цркве Светог апостола Томе одржана је празнична академија на којој је о Светом деспоту Стефану Штиљановићу беседио професор Цетињске Богословије ђакон Павле Љешковић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска