Владика Кирило богослужио у Сантјаго де Чилеу

Владика Кирило богослужио у Сантјаго де Чилеу
Владика Кирило богослужио у Сантјаго де Чилеу
Владика Кирило богослужио у Сантјаго де Чилеу
Владика Кирило богослужио у Сантјаго де Чилеу

Богослужења прве недеље Великог поста са владиком Кирилом у Сантјагу де Чилеу

Током свих дана прве недеље Великог поста Владика буеносајрески и јужноамерички г. Кирило присуствовао је службама Великог повечерја са читањем Великог канона Светог Андреја Критског. Владика Кирило је начелствовао светом Литургијом у суботу. Поред свештеника Душана Михајловића, саслуживао је и ђакон Педро Пабло Рејес из парохије Рођења Пресвете Богородице.

Чланица мисионарске парохије Серафима Чиркова дочекала је Владику са хлебом и сољу.

Пред причешће вернима је беседио свештеник Душан Михајловића о значењу Теодорове суботе, прве суботе Великог поста. После отпуста реч је узео владика Кирило који је своју проповед изговорио на руском, на шпански је преводила Серафима Чиркова. 

-Ни молитва, ни пост, ни врлински живот нису циљ сами по себи, већ само средства. И нико од нас не би смео, нарочито почетком поста, после читања Великог канона Светог Андреја Критског, да подлегне искушењу и помисли да је спасење далеко од нас и да је покајање за нас грешне - немогуће, беседио је Владика који је подсетио на пример Свете Марије Египатске, која је била једна од највећих грешница, а после дуготрајног подвига у покајању, посту и молитви, удостојила се највећих дарова које се могу замислити.

-Стога и ми такође имамо могућност да, користећи се њеним примером и примењујући иста средства, достигнемо искрено покајање и главни циљ нашег постојања - спасење, то јест, живот у благодати Духа Светог, рекао је владика Кирило.

После отпуста, свештеник Душан Михајловић је захвалио владици Кирилу на пастирској посети и љубави коју су осетили парохијани током његове посет и изразио наду да ће Владика ускоро опет посетити Чиле. У име парохије Светог Николаја Жичког парох је подарио Епсикопу скромни поклон са посветом.

Посета владике Кирила престоници Чилеа завршила се 17. марта 2019. године, у Недељу Православља. Као што је обичај у православним јурисдикцијама у расејању, на тај дан православне парохије из разних јурисдикција са својим архијерејима служе заједно и тиме показују јединство и победу Православља и Истине Христове над свим јересима. Овог пута, епископ Кирило је служио са митрополитом Сергијем у храму Рођења Пресвете Богородице, чиме су верници и те парохије имали част и могућност да ближе упознају Владику.

После Литургије архијереји са свима вернима су учествовали у литији, током које су ношене иконе око квартала где се налази црква.

Дружење верника са архијерејима после службе су поново украсиле попадија Елина Михајловић и Екатерина Гуткина, које су у оригиналним народним ношњама из Шумадије и Црне Горе отпевале неколико народних изворних песама. На крају њиховог наступа, придружили су им се чланови парохије Едуардо Медел и Зинаида Кондратенко, како би сви заједно на чистом српском језику отпевали познату песму „Тамо далеко“ чиме је завршена благодатна и садржајна посета епископа Кирила парохији Светог Николаја Жичког.

Истог дана увече, свештеник Душан Михајловић испратио је Владику на аеродром Артуро Мерино Бенитес. Владика је летом државне аргентинске авиокомпаније напустио Сантјаго де Чиле.

Извор: Pravoslavie.cl