Владика Кирило богослужио у Ћелији Пиперској

Владика Кирило богослужио у Ћелији Пиперској
Владика Кирило богослужио у Ћелији Пиперској
Владика Кирило богослужио у Ћелији Пиперској
Владика Кирило богослужио у Ћелији Пиперској

Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило служио је 15. новембра 2018. године свету архијерејску Литургију у манастиру Ћелији Пиперској.

Саслуживали су протојереј Мирчета Шљиванчанин и ђакон Иван Црногорчевић. Манастир Ћелија Пиперска налази се 17 километара од Подгорице. За његов настанак везују се различити датуми. По једном манастир потиче из XII века, у прилог тој тези говоре ископине у близини светиње: Градина ( IX век), за коју се претпоставља да је била седиште Eпископије, и Дјевич град. Ту је и ископина цркве Светог архангела Михаила, претпоставља се из VI века.

Други извори настанак манастира везују за долазак Светог Стефана Пиперског око 1660. године, када је на том месту саградио кућицу, отуда назив Ћелија. Свети Стефан се подвизавао ту око тридесет пет година. Упокојио се 1697. године, а већ 1704. његове нетљене мошти су извађене из земље и пренете у цркву.

Пиперска Ћелија, опасана зидом, са разуђеним крововима цркве и конака, делује како какав средњовековни град-утврђење. У средини порте централно место заузима манастирска црква. Посвећена је Рођењу Пресвете Богородице и има једнобродну основу са полукружном апсидом, куполом и бочним певницама. Накнадно је дозидана нешто шира припрата. Манастир је, поред цетињске и морачке, имао најбогатију библиотеку и архив у Црној Гори, која је, нажалост, спаљена за време Другог светског рата. Манастир је у послератном прогону Цркве био препуштен забораву и пропадању.

Средином осамдесетих (1987.), доласком светогорског монаха Лазара (Аџића), потоњег игумана острошког, у Ћелији Пиперској почиње нови период духовне и физичке обнове светиње. По угледу на светогорске манастире, отац Лазар је дозидао кулу са звоником и велику капију. Отац Лазар је запуштен манастир и манастирско имање за кратко време обновио, тако да се с правом може сматрати другим ктитором Ћелије Пиперске. По благослову Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, Ћелија Пиперска је женски манастир.

Извор: Митрополија црногорско-приморска