Владика Константин: Епископске конференције показују јединство Православља

Поводом оснивања православних епископских конференција у Швајцарској и Немачкој Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски Г. Константин дао је ексклузивни интервју Информативној служби Српске православне епархије срењоевропске. У интервјуу са Тихомиром Поповићем, одговорним уредником, Преосвећени Владика, који од ове године обавља и дужност Генералног секретара Епископске конференције Швајцарске, објашњава како еклисиолошку позадину тако и практичну улогу и начин функционисања ових конференција које обухватају све канонске епископе православних помесних цркава у Немачкој и Швајцарској.

Одлука о оснивању Епископских конференција у православној дијаспори потекла је са четврте Предсаборске Свеправославне Конференције одржане прошле године у центру Васељенске патријаршије у швајцарском месту Шамбези. Епископска конференција Немачке основана је у 27. фебруара у Нирнбергу, а њен пандан у Швајцарској 4. марта у Шамберзију.

  • Ваше Преосвештенство, почетком ове године у Швајцарској и Немачкој основане су, у складу са одлукама Конференције у Шамбезију, православне Епископске конференције. Можете ли да нам нешто кажете о позадини и циљевима ових одлука?

Епископ Константин: Све помесне аутокефалне православне цркве дужне су да проповедају веру у Христа и да испуњавају дуг пастирске бриге о својим верницима у земљама које се налазе ван граница других аутокефалних цркава. Ради тога Православне помесне цркве чувају устаљени поредак управљања својим парохијама и епархијама у расејању (дијаспори) и настављају да упућују епископе и клирике на мисионарску и пастирску службу. У циљу побољшања сарадње Православних помесних цркава и пастирске, мисионарске, образовне и друштвене делатности у дијаспори, корисно је одржавање регионалних епископских конференција, које имају саветодавни карактер.

  • Како ће убудуће изгледати сарадња са осталим помесним православним црквама у Немачкој и Швајцарској? Шта ће се променити, а шта не?

Епископ Константин: Питања која су од општег интереса, као што су организовање предавања православне веронауке у редовним школама земље боравка, питање масовног информисања, контакти са другим црквама и конфесијама, односи са друштвеним и државним структурама, могу да се пренесу на Епископску конференцију, с тим што сваки епископ одговара својој Помесној цркви за пастирски рад, за развој односа са државним органима, са грађанским друштвом, са религиозним организацијама, као и са медијима у вези са питањима која се тичу живота његове пастве и заступања ставова његове сопствене Цркве.

  • Које су перспективе за живот православних у Швајцарској и Немачкој након оснивања епископских Конференција?

Епископ Константин: Циљ Епископских конференција је показивање јединства Православне цркве у дијаспори, развијање заједништва међу црквама у свим областима пастирског служења, посебно по питањима духовног старања за болеснике, затворенике и подржавање литургијског благодатног живота у целини. У надлежности епископских конференција је и изучавање и одређивање канонског статуса црквених општина које немају јасан однос према православним помесним црквама (примера ради: канонски статус црквене општине свете Тројице у Цириху) и слично.

  • Хијерархију у оквиру Епископских конференција, по одлукама из Шамбезија, одређује поредак Диптиха, иако неке од помесних цркава које су на врху овог историјског хијерархијског поретка Православља нису по броју верника толико присутне на територији поменутих земаља као неке друге. Да ли мислите да би ово могао да буде проблем за сарадњу?

Епископ Константин: Све одлуке Епископских конференција доносесе се консензусом. Епископске конференције немају административна и канонска овлашћења и не ограничавају права епархијских архијереја у дијаспори.

  • Када и како би требало да се реши питање сарадње Православних на нивоу Епископата у Аустрији, а у складу са одлукама из Шамбезија?

Епископ Константин: Очекујемо да ће то да буде ускоро. У току прошле и претпрошле године било је неколико састанака по питањима која су нам заједничка: питање веронауке у редовним школама, питање пастирске бриге за болеснике и затворенике и слично.

  • На који начин и на ком нивоу је СПЦ заступљена у новим структурама епископских конференција на територији Епархије средњоевропске?

Епископ Константин: У Православној Епископској конференцији у Немачкој, српској цркви је припало место благајника. Ову дужност ће вршити свештеник Радомир Колунџић, дипломирани теолог и парох у Берлину. У Швајцарској, Српској Цркви је припало место генералног секретара Православне епископске конференције. Ову дужност ће вршити надлежни Епархијски архијереј уз помоћ протојереја Љубомира Котарчића, дипломираног теолога и пароха у Ст. Галену.

Извор: Епархија средњоевропска (www.eparhija-srednjoevropska.org)